VIMM Petodnevni seminar u Virovitici okupio zaljubljenike u klarinet iz cijele Europe, završen koncertom i natjecanjem polaznika

Svake godine, u Virovitici, održava se događaj koji je postao sinonim za ljubav prema klarinetu i glazbi uopće – Virovitica International Music Meeting (VIMM). Ovaj seminar, koji je započeo prije više od jedanaest godina u Varaždinu, postao je neizostavan dio kalendara mladih klarinetista i glazbenih entuzijasta diljem Europe.

Kada se pogleda sa strane, VIMM može izgledati kao običan seminar, ali za one koji sudjeluju, on je mnogo više od toga. To je mjesto gdje se mladi talenti susreću s renomiranim profesorima, gdje se razmjenjuju ideje i tehnike, gdje se prijateljstva rađaju kroz zajedničku ljubav prema glazbi. Organizacija seminara zahtijeva puno truda i predanosti, a za to su zaslužni Davor Reba, prvi klarinetist zagrebačke filharmonije i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te Radovan Cavallin, koji su zajedno idejno započeli projekt.

IMG_5373-Custom

– Glavni cilj VIMM-a nije samo edukacija mladih glazbenika već i promocija klarineta kao instrumenta koji može obogatiti različite glazbene žanrove, od jazza do klasične glazbe. Klarinet, često zanemaren u medijima, ovdje dobiva zasluženu pažnju i podršku. Dječaci i djevojčice koji sviraju klarinet ovdje imaju priliku naučiti od najboljih, podijeliti svoje iskustvo s kolegama iz različitih zemalja, te se natjecati za prestižne nagrade koje uključuju novi klarinet, kutiju za dva klarineta i druge vrijedne poklone – otkrio nam je Reba.

Darija Arnautović, mlada klarinetistica iz Novog Sada, jedna je od 36 kandidata VIMM-a, a sudjeluje već treću godinu za redom. Saznala je za VIMM od svog profesora Đure Pete, koji ju je ohrabrio da se pridruži ovom prestižnom događaju.

– Jako je lijepo ovdje, iako je puno rada, uvijek nađemo vremena za druženje. Kada sam upisivala glazbenu školu, ponuđene su mi opcije klarineta, saksofona i trube, i odabrala sam klarinet. Naučiti svirati nije bilo teško, naprotiv, bilo je vrlo zanimljivo. Ovdje sam upoznala mnogo novih ljudi i stekla puno znanja – kaže Darija te dodaje kako se profesori izuzetno trude kako bi sve objasnili i pružili podršku u glazbenom razvoju svih sudionika.

IMG_8362-Custom

Broj sudionika svake godine raste, a VIMM je postao nezaobilazan događaj za klarinetiste iz cijele regije. Dolazeći iz Mađarske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hrvatske, mladi glazbenici i njihovi mentori pronalaze u Virovitici mjesto gdje mogu dijeliti strast prema glazbi i razvijati svoje vještine.

Posebno se ističe atmosfera zajedništva koja vlada tijekom seminara. Bez obzira na nacionalnost ili jezik, sudionici VIMM-a dijele jedinstvenu vezu koja se temelji na ljubavi prema glazbi. Radne grupe, komorni ansambli, orkestarske probe – sve su to prilike za učenje i rast, ali i za stvaranje trajnih prijateljstava.

U ambijentu virovitičke glazbene škole sinoć je završen petodnevni VIMM uz koncert koji je oduševio publiku i sudionike. Dvorana je bila ispunjena zvucima klarineta, dok su mladi talenti i iskusni klarinetisti izvodili raznovrsne skladbe u živopisnom koloritu.

Publika je imala priliku uživati u klasičnim djelima, jazz standardima i suvremenim skladbama, dok su se sudionici natjecanja predstavljali svojim umijećem pred zahtjevnim žirijem.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo uspješnim završetkom seminara, ističući kako je VIMM ne samo mjesto učenja već i platforma za kreativni izraz i umjetnički razvoj mladih klarinetista. Sljedeće godine očekuje se još veće sudjelovanje i još bogatiji program, čime će VIMM i dalje ostati nezaobilazan događaj u kalendaru svih ljubitelja klarineta i vrhunske glazbe.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš, M. Šolc, GŠ “Jan Vlašimsky”)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content