Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače nudi sedam obrazovnih programa u sklopu kojih učenici kroz teoriju i puno prakse postižu odlične rezultate te spremno nakon obrazovanja zakorače u svijet odraslih. Od jeseni 2024. u školi je aktivan i smjer Farmaceutski tehničar, prvi u Virovitičko-podravskoj županiji, a pokrenut je zahvaljujući novouređenom kemijskom laboratoriju. Nadolazeća školska godina 2025./2026. učenicima nudi novi smjer – slastičar.
Škola je već dobro poznata po kvalitetnom obrazovanju u ugostiteljskim zanimanjima, kuhar i konobar, a dodavanjem smjera slastičar, stvara se cjelovita priča.
– Naša škola već dugi niz godina obrazuje učenike za ugostiteljska zanimanja kuhar i konobar. U sklopu škole djeluje i restoran „Stara pivnica“, gdje naši učenici obavljaju praktičnu nastavu. Smatramo da uvođenjem zanimanja slastičar zaokružujemo cjelinu ugostiteljskog obrazovanja. Uz to, potrebe tržišta rada za ovim zanimanjem su velike, a mi raspolažemo odgovarajućim prostornim uvjetima te gotovo u potpunosti osiguranim kadrovima. Upravo iz tih razloga odlučili smo pokrenuti ovaj program. Prema novoj modularnoj nastavi, prvi razred bit će identičan za sva tri zanimanja. Također, valja istaknuti da je područje naše općine tradicionalno poznato po vrhunskim slasticama, pa vjerujemo da će zanimanje slastičara pobuditi velik interes među učenicima – rekao nam je ravnatelj Marko Marić.
Prvi razred za kuhare, konobare i slastičare provodit će se prema novom modularnom kurikulumu, u kojem će svi učenici prolaziti istu osnovu, prije nego što se usmjere prema specifičnostima svog zanimanja. Naglasak će biti na očuvanju tradicionalnih recepata ovog kraja, ali i na modernim tehnikama i vizualnoj prezentaciji slastica.
– Učenici će tijekom školovanja steći sve potrebne vještine, od samih osnova slastičarstva, upoznavanja s namirnicama, njihove obrade, preko različitih vrsta tijesta i krema, pa sve do izrade složenijih slastica. Fokusirat ćemo se i na tradicijske slastice, ali svakako ćemo učenicima omogućiti i iskorak prema modernom slastičarstvu, potičući ih da izraze svoju kreativnost i maštu. Kao što smo to već pokazali i u drugim zanimanjima, važno nam je prenošenje znanja, a uvijek nam je zadovoljstvo ugostiti i eminentne stručnjake iz svojih područja. Važno nam je da učenici steknu uvid u različite pristupe unutar istog zanimanja te da, po završetku školovanja, imaju priliku usmjeriti se prema području koje ih najviše zanima – rekao je ravnatelj Marić.
Ilustracija/FreepikSrednja škola Stjepana Sulimanca, uz ugostiteljske smjerove kuhar, konobar i slastičar te farmaceutskog tehničara, ima još četiri smjera: upravno-poslovni referent, agroturistički tehničar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije te poljoprivredni gospodarstvenik.
U prvi razred novog programa planira se upis šest učenika, no očekivanja su velika jer interes za školu u cjelini raste u usporedbi s prošlom godinom.
– Kao i prošle godine, najveći interes bio je za zanimanje farmaceutski tehničar, no ove godine posebno želim istaknuti da je povećan interes za sva zanimanja. U odnosu na prošlu godinu, bilježimo 30 posto više prijava za naša obrazovna zanimanja, dok u usporedbi s upisima prije dvije godine imamo gotovo tri puta više prijava. Taj nas podatak izuzetno veseli jer ga doživljavamo kao potvrdu našeg predanog rada i zalaganja. Vjerujemo da našim učenicima pružamo izuzetno kvalitetno obrazovanje, koje uključuje brojne terenske i stručne prakse. Učenici time stječu znanja i vještine ne samo unutar naše ustanove, već i kod brojnih poslodavaca s kojima imamo izvrsnu suradnju – kaže ravnatelj.
Uvođenje novog smjera slastičar samo je još jedan korak u smjeru kontinuiranog razvoja i osuvremenjivanja obrazovne ponude Srednje škole Stjepana Sulimanca.
– Za izazove koji nas očekuju od jeseni smatram da smo poprilično dobro spremni i da smo mi i u dosadašnjem sustavu obrazovanja jako isticali važnost praktičnih vještina. Svakako tu je nešto novo te će biti potrebno i određeno vrijeme da se prilagodimo novom načinu školovanja, no vjerujemo da našim učenicima pružamo izuzetno kvalitetno obrazovanje, koje uključuje brojne terenske i stručne prakse – zaključio je Marić.
(icv.hr, ib)