Zdenačke Rukotvorine oživjele narodni običaj čijanja perja

Po 14. put, Udruga žena Rukotvorine Zdenci organizirala je manifestaciju ”Zdenačko Čijalo”. Ovom manifestacijom zdenačke su domaćice potvrdile svoj osnovni cilj djelovanja, a to je oživljavanje i očuvanje narodnih običaja. Ovogodišnje Zdenačko čijalo ponovno je bilo pod pokroviteljstvom općine Zdenci, a potporu je dala i Virovitičko-podravska županija. Članice udruge organizatora uložile su maksimalan trud u organizaciju i pripremu manifestacije kako bi običaji čijala bili prikazani u najboljem mogućem svjetlu:

– U organizaciju su uloženi dani i sati priprema, sastanaka, jer smo po ovoj manifestaciji postali poznati i želimo da ju svake godine pripremimo što bolje i vjerodostojnije. Ove godine u gostima smo imali ”samo” KUD ”Izvor” iz Donje Motičine uz naravno TS Zlatni Klas jer smo ograničeni prostorom, ali sigurna sam da će nam općina kao i uvijek do sada pomoći da i to riješimo. Cilj manifestacije je naravno promovirati i, posebno, očuvati stare narodne, slavonske običaje. Danas je nažalost takvih poslova sve manje ili ih gotovo nema. Mi smo pokušali prikazati sve što je jedno Čijalo sadržavalo, dakle, od samog čina posla čijanja perja, do dolaska momaka u kuću i udvaranja djevojkama, zajedničko pjevanje pjesama uz posao i to onih koji su vezane upravo uz Čijalo te naravno pričanje, odnosno ”tračanje” aktualnih događanja u selu.

Hvala svim članicama udruge, Općini, našim gostima, županici Sanji Bošnjak i svim koji su nas podržali i pomogli da naše Zdenačko Čijalo ponovno bude u najboljem izdanju. – rekla je predsjednica Rukotvorina Rajka Abramović. Kako je Abramović i napomenula, tijekom manifestacije odigran je duhoviti igrokaz koji je prikazao cijeli tijek Čijala, od dolaska jedne od žena koja je morala ”hvatat” guske po selu, a kojih je danas jako malo, da bi skupila perje za čijanje, pa potom ulazak jednog od bećara-momaka u potrazi sa svojom izabranicom, pretresanja seoskih priča i tračeva do zajedničke pjesme. Zdenačko čijalo zaključeno je nastupom Kulturno-umjetničkog društva ”Izvor iz Donje Motičine” , domaćeg KUD-a ”Zdenac” te tamburaškog sastava Zlatni Klas i Mihaela Gregurića.

Manifestacija je posebno dirnula rođenu Zdenčanku, obnašateljicu dužnosti županice Virovitičko-podravske županije, Sanju Bošnjak:

– Moram reći da je ova udruga jedna od prepoznatljivosti općine Zdenci koja je svoj temelj rada utkala kroz ljubav prema narodnim običajima, prema tradiciji, prema Slavoniji i slavonskom čovjeku. Meni kao rođenoj Zdenčanki je poseban osjećaj i zadovoljstvo sudjelovati na ovakvim manifestacijama u svom selu i moram reći da sam iznimno ponosna što upravo Zdenci imaju događaj koji srcem čuva svoju povijest. – zaključila je Bošnjak. Udruga Rukotvorine ponovno se pokazala kao sjajan organizator i još jednom dokazala kako stari slavonski narodni običaji nikada neće nestati. (www.icv.hr; vg)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content