FOTO: Prstenovani labudovi nakon oporavka vraćeni u svoje prirodno okruženje

U utorak, 12. siječnja, djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, u suradnji s Prirodoslovnim društvom Drava, obavili su prstenovanje i vraćanje u prirodno okruženje 4 crvenokljuna labuda (Cygnus olor) koji su prikupljeni na području općine Pitomača tokom prošlog tjedna, a bili su na oporavku kod obitelji Sabo iz Čemernice.

Crvenokljuni labudovi su među najtežim letećim pticama, mužjaci teže oko 12 kg, a ženke više od 9 kg. Odrasli labudovi su dužine 125 do 170 cm, sa rasponom krila između 200-240 cm. Visina na tlu može biti preko 1,2 m, a mužjaci su veći od ženki. Mladi ptići nisu sasvim bijele boje kao odrasli i kljun im je crne boje.

Gnijezde se na hrpama granja i lišća koja grade u plitkoj vodi uz rub ili na sredini jezera, bara i riječnih rukavaca. Hrane se podvodnim raslinjem, koje dohvaćaju dugim vratovima. Ptice se često nalaze u kolonijama od preko 100 jedinki.

Javna ustanova zahvaljuje svima koji su doprinjeli uspješnom zbrinjavanju crvenokljunih labudova – Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Policijskoj postaji Pitomača te obiteljima Melite Skelin i Tomislava Jakupeca iz Pitomače.

Tijekom vraćanja labudova u prirodno okruženje, djelatnici Javne ustanove su testirali dio opreme za promatranje ptica, koja je nabavljena kroz nedavno završeni IPA CBC HU-HR projekt Tri rijeke = Jedan cilj.

(www.virovitica-nature.hr)

Invalid Displayed Gallery

Povezane vijesti

Skip to content