Fotogalerija: Komemoracija u Brusniku

Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Brusnik pokraj Pakraca, 10. siječnja je održana komemoracija u znak sjećanja na dvanaest hrvatskih branitelja, pripadnika 2. pješačke bojne slavne virovitičke 127. brigade hrvatske vojske, mučki ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata, koji su nestali 29. prosinca 1991. godine u akciji oslobađanja Brusnika, da bi se nekoliko dana kasnije doznalo da su svi poginuli i potom masakrirani.

Dužnu počast hrvatskim vitezovima, na spomen obilježju u Brusniku odale su obitelji poginulih hrvatskih branitelja, mnogobrojne udruge proistekle iz Domovinskoga rata s područja Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, između ostalih i predstavnici Hvidre na čelu s predsjednikom i saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, predstavnici Policijske uprave Virovitičko-podravske, izaslanstva Virovitičko-podravske županije na čelu sa zamjenicom župana Sanjom Bošnjak, te Požeško-slavonske županije predvođene zamjenikom župana Ferdinandom Trohom, grada Virovitice na čelu sa gradonačelnikom Ivicom Kirinom, grada Pakraca na čelu s gradonačelnikom Davorom Huškom, načelnici općina u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji sa suradnicima i ostali nazočni, žitelji Virovitice i Pakraca.

Na prigodnoj su se komemoraciji okupljenima obratili saborski zastupnik i predsjednik Hvidre RH Josip Đakić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnik Pakraca Davor Huška te predsjednik Koordinacije udruga proisteklih i Domovinskog rata Virovitica Zvonko Kožnjak. Zajednička poruka sa komemoracije bila je, da unatoč tome, što je od završetka Domovinskog rata prošlo dva desetljeća, krivci za strašna zlodjela nad hrvatskim narodom na žalost još nisu dostojno kažnjeni. Ostaje nada da će se ustrojem nove državne vlasti to ispraviti, te da će na idućim obljetnicama uz one koji se svake godine sjećaju svojih vitezova, biti i predstavnici državnog vrha te resornih ministarstava.

Nakon komemoracije okupljeni su položili cvijeće i zapalili svijeće i uza cestu Požega – Pakrac kod spomen ploča Borisu Raletiću i Željku Ljuni, također poginulim pripadnicima 127. brigade, te kod spomen ploče na pakračkoj Kalvariji, podignute kao sjećanje na tamo poginule hrvatske policajce iz Virovitice.

Obilježavanje ove tužne obljetnice koju je organizirao Grad Virovitica i Koordinacija braniteljskih udruga Virovitice, završilo je svetom misom za poginule hrvatske branitelje u crkvi Uznesenja blažene djevice Marije u Pakracu. (www.icv.hr; bs)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content