Lovci u Pitomači se pobrinuli za labudove

U ove hladne zimske dane svjedoci smo teškog stanja životinjskog svijeta u prirodi, ovisnog o težim uvjetima pronalasku potrebne hrane za održavanje vitalnih životnih potreba. Upravo jedan takav slučaj se dogodio sinoć u Pitomači. U večernjim satima u 19 sati u dvorištu lovca Tomislava Jakupec začuo se neuobičajen lavež njegovih lovačkih pasa. Supruga Tomislavova Ivanka izašla je da vidi o čemu se radi, imala je što i vidjeti, nasred dvorišta psi su napadali velikog bijelog Labuda. Ali velika ptica se itekako znala braniti i kljunom i krilima odbijala je napadaće. Ivanka je stala u obranu Labuda ali on je nju nagradio ugrizima i udaranjem krilima. Pozvala je supruga Tomislava, koji se nalazio na čekanju lisice koja im redovito noću odnosi po koju kokoš. Tomislav je požurio kući i pokušao zbrinuti lijepu, i zaštičenu pticu. Ni on nije prošao mnogo bolje od svoje supruge, i njega je Labud izudarao i izgrizao sve dok ga nije uspio uhvatiti za vrat i krila te ga odnijeti i staviti u siguran i zaštičeni prostor (budući da Labud nije mogao letjeti).

Nedugo poslije toga susjed mu je javio da se u njegovom vrtu nalazi još jedan Labud, ovaj puta ženka, prvi je bio veliki mužjak. Tomislav je izašao u vrt i sada već oprobanom taktikom uspio uhvatiti i drugog Labuda i staviti ga u zaštićeni prostor gdje se nalazio i njezin par. Tomislav je ujutro smišljao kako i koga obavjestiti da preuzme zaštićene ptice. Ali u tom trenutku je saznao da se kod groblja u Pitomaći nalazi još jedan nemočan Labud, budući da se nalazio na cesti, na njega su pazili i čekali dolazak djelatnika Javne ustanove za zaštitu prirode Virovitičko –podravske županije, djelatnici policijske postaje u Pitomači. Tomislav je zamolio policijske djelatnike da pošalju nadležne osobe za zbrinjavanje ovaj puta Labudova, kod njega te da uzmu i dva Labuda koji su se nalazili kod njega.

U ovom trenutku djelatnici Javne ustanove za zaštitu prirode su preuzeli zaštićene ptice, izrazivši sumnju da su ptice otrovane (fakironom), budući da se na perju ptica uočavala krv, za koju se sumnja da potječe iz krvarenja iz kljuna, te iste odmah odvezli u Veterinarsku stanicu u Viroviticu na pregled. I ovom gestom lovci su opet potvrdili, svoju u prvom redu brigu za očuvanjem prirode i faune u području svoga lovišta. Zahvaljujući toj brizi i trudu, možda će ove prekrasne zaštićene ptice biti i spašene. (www.icv.hr; ie)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content