Memorijalni maraton ˝Stazom mučeništva˝PAKRAC-BUČJE

Maratonci iz Virovitičko-podravske županije ˝Glasnici istine˝(Pavo Tutenov,Goran Draksler ,Nenad Pelengić,Mario Kovač i Zlatko Milošević)sudjelovali su na Memorijalnom maratonu Pakrac-Bučje pod nazivom ”Stazom mučeništva”.

Maraton u organizaciji Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije održan je u sjećanje na 16. 1. 1992. godina,  kada je izvršena posljednja razmjena zatočenika logora Bučje.

 

Logor Bučje je bio prvi koncentracijski logor u Domovinskom ratu osnovan 17. 8.1991., a zatvoren je kad je oslobođena cesta Pakrac – Požega i održana posljednja razmjena zatočenika logora 16.1.1992. godine na Gavrinici kod Pakraca.  Na mjestu logora je uređeno spomen obilježje i izgrađena kapelica posvećena sv. Antunu Opatu.

 

Treba podsjetiti ,za one koji ne znaju za događaje iz Domovinskog rata, da je u Pakracu 1. 3. 1991. godine počela oružana pobuna protiv RH, da je kroz logor Bučje prošlo 300 ljudi,  te da se 22 logoraša još uvijek vode nestalim.

Pored Glasnika istine na maratonu su sudjelovali i Duško Štrbac iz Zagreba (branitelj Pakraca i jedan od inicijatora ovog maratona)te djeca poginulih branitelja Sendi Štrbac i Marko Ljevar iz Pakraca i Krešimir Šimić mladi hrvatski ultramaratonac i pjesnik iz Slavonskog Broda uz logističku podršku Maria Lovreščaka iz Zagreba.

Pored navedenih maratonaca po prvi puta je ovu dionicu trčao i Antun Ciglenečki novinar portala  Lipički kompas  koji redovito svake godine izvještava javnost o ovom događaju.

Na svome putu  maratonci su zastali na mjestu pogibije  Vjenceslava Štrbca  ,oca  Sendi i brata Duška Štrbca gdje su  zapalili svijeću i odali mu dužnu počast  .

Kao i svaki puta kada trče  blizu Brusnika ˝Glasnici istine ˝zastanu pored spomen obilježja dvanaestorici poginulih pripadnika 127.virovitičke brigade kako bi im odali počast.Predvođeni Virovitičanom Mariom Kovačem sudionici ovog maratona  zapalili su svijeću i poklonili se poginulim  hrabrim  braniteljima.

Na ciljnom odredištu u Bučju maratonci su dočekali  Dinko Miovec  ispred Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije ,gradonačelnik Pakraca Davor Huška te ostali nazočni na ovom komemorativnom skupu.(Glasnici istine, foto: Glasnici istine i Antun Ciglenečki)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content