Na današnji dan: 19. siječnja

Uhićen Klaus Barbie
Na današnji dan 1983. godine bolivijske su vlasti uhitile nekadašnjeg pripadnika Gestapa Klausa Barbiea. Poznat pod nadimkom “Krvnik iz Lyona”, Barbie je bio porijeklom iz okolice Bonna. Obitelj mu je bila vjerojatno francuskog porijekla i izvorno se zvala Barbier. Sa 24 godine života Barbie je pristupio Nacističkoj partiji (NSDAP), kao pripadnik SS-a. Za vrijeme rata isprva je bio poslan u Nizozemsku, a zatim u Francusku, kao šef Gestapa u Lyonu. Tamo je postao zloglasan po metodama ispitivanja zarobljenika (mučenje) i zaradio je nadimak “Krvnik iz Lyona”. Nakon rata Amerikanci su ga isprva zaposlili u vojnoj protuobavještajnoj službi, a kasnije je emigrirao u Argentinu, te zatim u Boliviju. U Boliviji je navodno sudjelovao u akciji zarobljavanja i likvidacije Che Guevare. Na današnji dan novoizabrane su ga Bolivijske vlasti uhitile i izručile Francuskoj u kojoj mu je suđeno zbog ratnih zločina. Osuđen je na doživotni zatvor, no umro je već nakon četiri godine provedene u zatvoru, od leukemije.

Prestala proizvodnja Volkswagena Bube
Volkswagen Buba (njem. Käfer, eng. Beetle) prestao se u Njemačkoj proizvoditi na današnji dan 1978. godine. Automobil je nastao na poticaj Adolfa Hitlera, koji je u govoru 1933. godine obećao da će si uskoro svaka prosječna radnička obitelj moći priuštiti automobil. Hitler je od dizajnera tražio da naprave vozilo koje će moći prevoziti peteročlanu obitelj brzinom od 100 kilometara na sat i koje ne će koštati više od 1000 reichsmaraka. Vozilo je dizajnirao Ferdinand Porsche, koji će kasnije postati poznat po marki automobila Porsche. Inače, on je rođen u Austro-Ugarskoj, u gradiću Vratislavice, u današnjoj Češkoj. U mladosti je izrađivao kočije za cara Franju Josipa. Zanimljivo je da je jedno vrijeme bio vozač nadvojvode Franje Ferdinanda, a zatim se zaposlio kao dizajner u tvornici Daimler (za koju je u to vrijeme radio i Tito kao pokusni vozač). Porscheov se dizajn svidio Hitleru i auto je ušao u proizvodnju 1938. godine. Četrdeset godina kasnije, na današnji dan izašao je iz njemačkih tvornica posljednji primjerak. No, proizvodnja je nastavljena u Brazilu i Meksiku. Posljednja Buba svih vremena proizvedena je 2003. u Meksiku. Imala je redni broj 21.529.464, i nazvana je El Rey, te smještena u Volkswagenov muzej u Wolfsburgu u Njemačkoj.

Odobreno osnivanje prve masonske lože za Afroamerikance
Različiti segmenti života imali su prilično različit pristup ukidanju ropstva u SAD. Najliberalnijim su se dijelom pokazala tajna društva, jer je osnivanje prve masonske lože za Afroamerikance bilo odobreno nepunih osam godina nakon Lincolnovog proglasa, 1871. godine u New Jerseyu.

Svijetu predstavljena biciklistička utrka Tour de France
Sportsko natjecanje s dugom tradicijom omiljeno je među gledateljima i privlači sponzore bez većih poteškoća, a to se naročito odnosi na biciklističku utrku Tour de France, koja je predstavljena svijetu upravo na današnji dan 1903. godine. Francuzi su zaslužni i za još jednu novinu, neonske reklame, koje je Parižanin George Claude patentirao u SAD 1915. godine.

Inauguracija Dwighta Eisenhowera izgubila bitku na televiziji sa serijom “I Love Lucy”
Možda i najzanimljiviji podatak o američkim predsjednicima je da je inauguraciju Dwighta Eisenhowera 1953. godine izgubila prvo mjesto najgledanijeg programa od epizode jedne od prvih sapunica I Love Lucy. Naime, navedena Lucy upravo je tog dana rodila sina Rickyja, što je gledalo više Amerikanaca nego ceremoniju stupanja na vlast novog predsjednika. Dvije godine kasnije upravo je Eisenhower odobrio prvi prijenos konferencije za tisak na televiziji.

Indira Gandhi postala premijerkom Indije
Još je jedna važna promjena vlasti izvršena na današnji dan, kada je unuka Mahatme Gandhija, Indira Gandhi postala premijerkom Indije, nakon svog djeda i oca koji su bili ubijeni. Na kraju je ista sudbina zadesila i nju i njenog sina, također premijera Indije.

Rođen Edgar Allan Poe
1809. godine rođen Edgar Allan Poe, američki književnik, otac kriminalističkog romana (Umorstva u Ulici Morgue) i autor mnogih mračnih poema (Gavran). Njegova prva zbirka, Priče iz Groteske i Arabeske, pojavila se 1840. godine, a sadrži jedno od njegovih najpoznatijih djela, Pad kuće Usherovih. U ranim 1840-ima, izlazi i Školjkareva prva knjiga, njegovo najprodavanije djelo. Mračna poema o izgubljenoj ljubavi, Gavran donijela je Poeu svjetsku slavu kad je izdana 1845., a Umorstva u Rue Morgue te Ukradeno pismo, također iz tog perioda, smatraju se Poeovim najpoznatijim kriminalističkim romanima. Također, bio je aktivan književni novinar. Godine 1848., depresivan i u očaju, Poe pokušava samoubojstvo. Nakon toga je nakon zabave na putu novoj zaručnici nestao na tri dana. Pojavi se u vrlo čudnom stanju u Baltimoreu, gdje je i na koncu preminuo 7. listopada 1849. god.

Rođen Milan Begović
1876. godine rođen je Milan Begović, hrvatski književnik. Milan Begović rođen je u Vrlici, malom zagorskom gradu od oca Ivana, malog posjednika i majke Filomene rođ. Bressan. Školovanje nastavlja u Splitu u kojem je neko vrijeme (prije odlaska u Hamburg i Beč gdje se bavi dramaturgijom i režijom) radio kao nastavnik. Dobar dio života provodi u Zagrebu gdje živi i radi.
Ovima trima sredinama Begović se bavi u svojim djelima, a djetinstvo i kasniji boravci u Vrlici ostavljaju snažan i upečatljiv trag u nekim njegovim najboljim djelima. Znalac europske književnosti, te jedan od stvaralaca hrvatske moderne, intenzivnu književnu djelatnost razvija 20-ih i 30-ih godina kada nastaju njegova ponajbolja djela – drame “Božji čovjek”, “Pustolov pred vratima” i “Bez trećega”, komedija “Amerikanska jahta u splitskoj luci”, libreto za operu “Ero s onoga svijeta”, zatim opsežan društveni psihološki roman “Giga Barićeva” i povijesni roman “Sablasti u dvorcu” te veći broj novela, putopisa i feljtona.
Svakako, Begović je prvenstveno dramski pisac, a tek potom romanopisac i pjesnik.

Rođena Janis Joplin
1943. godine rođena je Janis Joplin, američka pjevačica. Janis Joplin je u početku bila pjevačica grupe Big Brother & Holding Company, a kasnije je radila samostalno. Njezina verzija pjesme “Me and my Boby Mcgee” posthumno je dospjela na prvo mjesto američke top-liste singlova. Najbolji umiru mladi – tako otprilike glasi popularna rock’ n’ roll poslovica. Predstavljali su je kao bjelkinju s glasom crnkinje. Njezin uzor bila je crna kraljica Bessie Smith, najveća jazz i blues pjevačica svih vremena koja je također tragično preminula 26. rujna 1937. godine nakon prometne nesreće i gubitka krvi jer su je odbili prihvatiti u obližnjoj bolnici za bijelce.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content