Na današnji dan: 20. siječnja

Održana Wannsee konferencija o židovskom pitanju
Na današnji dan 1942. godine održana je u berlinskom predgrađu Wannsee konferencija na kojoj su sudjelovali visoki nacistički dužnosnici. Svrha konferencije bilo je upućivanje prisutnih u činjenicu da je Reinhard Heydrich postavljen za glavnog izvršitelja “konačnog rješenja židovskog pitanja”. Heydrich je na konferenciji predstavio plan po kojem je europske Židove trebalo iskoristiti za radne akcije na izgradnji cesta. One koji tijekom radova ne bi umrli trebalo je na kraju likvidirati. Heydrich je u to doba bio najviši časnik u SS-u nakon Himmlera. Imao je čin SS-Obergruppenführera i generala policije, te funkciju šefa Glavne državne službe sigurnosti (Reichsicherheitshaumptamta, RSHA) koji je obuhvaćao između ostalog i Gestapo. Na sastanku je među prisutnima bio i poznati zločinac Adolf Eichmann. Plan o gradnji cesta nikada nije izvršen. Heydrich je ubijen u Pragu u lipnju iste godine (za osvetu su Nijemci naredili uništenje cijelog jednog gradića u Češkoj i ubili oko 1300 ljudi).

Inauguracija predsjednika Johna F. Kennedyja
Na današnji dan (20. siječnja) svake četvrte godine održava se u Sjedinjenim Američkim Državama inauguracija novoizabranih predsjednika. Tako je propisano 20. amandmanom na Američki ustav iz 1933. godine. Jedino ako je taj dan nedjelja, onda se inauguracija odgađa za sljedeći dan (21. siječnja). Dakle, svi predsjednici nakon 1933. godine započeli su svoj mandat na današnji dan (osim dvojice koji su ga započeli 21. siječnja). Godine 1961. inauguriran je najmlađi izabrani predsjednik SAD-a John F. Kennedy (u dobi od 43 godine). Inauguracija je održana na istočnom portiku zgrade američkog Capitola. U svečanom govoru tom prilikom je Kennedy izgovorio slavne riječi: “I zato moji dragi Amerikanci: ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas – već pitajte što vi možete učiniti za vašu zemlju.”

Sazvan prvi britanski parlament
Razmišljanja o parlamentarnoj demokraciji nestala su sa starim Grcima i trebalo im je prilično dugo da se ponovno pojave. Tek, ili možda već, 1265. godine sazvan je prvi britanski parlament na današnji dan pod predsjedanjem Earla of Leicestera.

Hong Kong pripao Velikoj Britaniji
Opijumski ratovi tresli su Aziju sredinom devetnaestog stoljeća, a Britanci su kao i obično najviše profitirali. Tako je na današnji dan 1841. godine Hong Kong pripao Velikoj Britaniji, da bi se nakon pedesetak godina potpisao ugovor o najmu koji je istekao i Hong Kong je nakon stotinu i pedeset godina pod britanskom krunom vraćen Kini.

Preminuo Celestin Medović
Poznati hrvatski slikar Celestin Medović preminuo je na današnji dan 1920. godine. Rođen je 1857. godine u gradiću Kuni na Pelješcu kao Mato Medović. Zanimljivo je da se u mladosti zaredio za franjevca i počeo pripremati za svećenički poziv u samostanu Male braće u Dubrovniku. Kao franjevac uzeo je ime Celestin. Zbog talenta za slikarstvo poslan je u Rim, gdje je u tamošnjim samostanima učio slikati. Studij slikarstva nastavio je u Münchenu. Kad se vratio u Dubrovnik, Franjo Rački i Iso Krsnjavi pozvali su ga u Zagreb da se pridruži krugu oko slikara Vlahe Bukovca, koji je u to doba došao iz Pariza u Zagreb. Medović se razredio i došao u Zagreb. U toj je “zagrebačkoj fazi” naslikao mnogo religijskih djela. Slikao je i slike iz hrvatske povijesti. Jedno vrijeme se povukao na Pelješac, no kasnije je boravio i u Beču (1912. – 1914.), da bi 1914. u Opatiji prodao sve svoje slike. Umro je na današnji dan u Sarajevu, kamo je otišao potražiti bolničku pomoć pred bubrežnom bolesti koju je dugo zanemarivao.

Preminula Audrey Hepburn
1993. godine preminula je Audrey Hepburn, američka filmska i kazališna glumica. Rođena je kao Audrey Kathleen Ruston u Bruxellesu i bila je jedino dijete Josepha Victora Anthonya Rustona, irskog bankara, i barunice Elle van Heemstra, pripadnice nizozemske aristokracije čiji su preci bili francuski i engleski kraljevi, a otac bivši guverner Francuske Gvajane. Audreyin je otac tek kasnije svojem prezimenu dodao Hepburn. Imala je dva polubrata, Alexandera i Iana Quarles van Ufford, iz majčinog prvog braka s nizozemskim plemićem. Hepburn je slovila za skromnu, dragu i šarmantnu osobu, kojoj su uvijek drugi bili na prvom mjestu. To je posebno pokazala kad se već bližio kraj njezinog života svojim radom za UNICEF kao veleposlanica dobre volje. Između ostalih, glumila je u filmu “Praznik u Rimu” s Gregoryem Peckom, a za svoju je glumu 1953. godine osvojila Oscara za najbolju glumicu. Godinama kasnije, kad ju je Barbara Walters pitala koji je njezin najdraži film, Hepburn je bez oklijevnja odgovorila – “Praznik u Rimu”, zato što ju je taj film učinio zvijezdom.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content