Na današnji dan: 4. siječnja

Do temelja izgorjela veličanstvena palača u londonskom Whitehallu
Veličanstvena palača u londonskom Whitehallu, koja je od 1530. godine bila sjedište engleskih monarha, izgorjela je do temelja na današnji dan 1698. godine. Od vatre je ostala pošteđena samo zgrada za bankete dok je ostatak u ono vrijeme najveće europske palače potpuno uništen. Ono što je od njezine veličine ipak ostalo je ime koje nosi ulica u kojoj se nalazi administrativno središte britanske vlade.

Samuel Colt po prvi put prodao jedan od svojih poznatih revolvera vladi SAD-a
Američki inovator i industrijalac Samuel Colt na današnji dan 1847. godine po prvi je put prodao jedan od svojih poznatih revolvera vladi SAD-a. Coltu je narudžba od tisuću komada, koliko su teksaški rendžeri tražili za potrebe Meksičko-američkog rata, došla kao naručena jer je prije nje ostao bez posla. Nakon isporuke prvih naručeno je još tisuću komada revolvera što je Coltu omogućilo otvaranje tvornice, a nedugo nakon toga uslijedila je i kalifornijska zlatna groznica što je rezultiralo procvatom posla cijeloj braši oružara.

Sputnik izgorio prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu
Prvi satelit koji je čovjek poslao u Zemljinu orbitu, ruski Sputnik 1 koji je lansiran 4. listopada 1957. godine, na današnji dan 1958. godine izgorio je prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu nakon prijeđenih 60 milijuna km i tri mjeseca u Zemljinoj orbiti od kojih je prva dvadeset i dva dana emitirao radio signale na frekvencijama 20.005 i 40.002 MHz koje su mogli pratiti brojni radio amateri širom svijeta. Samo godinu dana nakon Sputnikovog ‘povratka’, ruska sonda Luna 1 postala je prva zemaljska letjelica koja je uspjela prići Mjesecu. Zanimljivostima iz svemira tu nije kraj jer je na današnji dan, ali nedavne 2004. godine, NASA-in rover Spirit uspješno sletio na površinu našeg crvenog planetarnog susjeda Marsa.

Rođen Sir Isaac Newton
Na današnji je dan po gregorijanskom kalendaru 1643. godine rođen po mnogima najveći znanstvenik svih vremena – Isaac Newton. Rođen je u jednom zaseoku u engleskoj grofoviji Lincolnshire, od roditelja lokalnih farmera, prilično dobrog imovinskog stanja. Isaac se rodio kao posmrče, u smislu da mu je otac umro 3 mjeseca prije rođenja. Rodio se prerano, pa je majka rekla da je bio tako malen da je mogao stati u kriglu od četvrt galona (1.1 litara). Poput mnogih velikih znastvenika, Isaac je bio drugačiji od ostale djece, do te mjere da neki psiholozi smatraju da je bio pomalo autističan. Nikada se nije ženio, premda je jednom bio zaručen. Do svog najvažnijeg otkrića, teorije gravitacije, Newton je došao kad je promatrao pad jabuke. Ta priča po svemu sudeći nije mit, nego je doista istinita, jer ju je sam Newton prepričavao, no izgleda da mu jabuka nije pala na glavu nego pokraj njega. Nakon što je napravio povijesna otkrića iz matematike i fizike, Newton se okrenuo onome što ga je doista zanimalo, a to je proučavanje Biblije i alkemija. Bio je vrlo religiozan i pokušavao je dešifrirati Sveto pismo. Bavljenje alkemijom (pokušaj pronalaska Kamena mudraca) možda ga je stajalo i života. Naime, u njegovom je lešu pronađena natprosječna koncentracija žive, što ukazuje na mogućnost trovanja pri izvedbi alkemijskih eksperimenata.

Rođen Louis Braille
Na današnji je dan 1809. godine rođen izumitelj pisma za slijepe – Louis Braille. Sam je oslijepio u djetinjstvu uslijed nezgode. Naime, otac mu je bio kožar i sedlar, a mali se Braille od ranog djetinjstva igrao u očevoj radionici. Jednom prilikom, kad je imao tri godine, igrao se pokušavajući šilom napraviti rupu u koži. Šilo je kliznulo po koži i zabolo mu se u jedno oko. Došlo je do infekcije. Liječnici nisu mogli spasiti to oko, a infekcija je bila tako jaka da se proširila i na drugo oko. Do pete godine Braille je bio potpuno slijep na oba oka. Zanimljivo je da je ideju za pismo za slijepe Braillu dao jedan vojni izum, a to je bilo “noćno pismo”. Radilo se o skupu izbočina na debelom papiru koje su služile vojnicima da po noći mogu prenositi poruke bez paljenja svjetla i bez govora. Braille je taj sustav pojednostavio i tako je nastalo pismo za slijepe koje se i danas koristi.

Rođen Tituš Brezovački
1757. godine rođen je Tituš Brezovački, hrvatski katolički svećenik i književnik, komediograf koji je pisao na kajkavskom narječju, te na njemačkom i latinskom. Veliki komediograf tog razdoblja svoja dramska djela pisao je na kajkavskom (pjesme je pisao i na latinskom i njemačkom), no neke njegove štokavsko-ijekavske pjesme kao da pretkazuju smjer kamo će krenuti Hrvatski narodni preporod. Rodio se u Zagrebu. Školovao se u Zagrebu i Varaždinu, a 1773. godine ulazi u pavlinski red.
Teološki studij započeo je 1776. godine u Lepoglavi, a potom je filozofiju i teologiju završio u Pešti. Zaredio se 1781. godine i u Varaždinu dobiva službu gimnazijskog profesora. Godine 1786. ukinut je pavlinski red te Brezovački prelazi u svjetovne svećenike i zbog nesuglasica sa svećenstvom i biskupom Maksimilijanom Vrhovcem često mijenja župe (Varaždin, Križevci, Rakovac, Zagreb, Krapina, Požega, Zagreb). Umire 1805. godine iscrpljen plućnom bolesti.

Preminuo Cornelius Vanderbilt
Na današnji dan 1877. godine preminuo je najbogatiji čovjek u Sjedinjenim Američkim Državama – Cornelius Vanderbilt. Ako se njegovo bogatstvo preračuna s obzirom na promjenu američkog BDP-a, danas bi vrijedilo oko 143 milijarde američkih dolara, što bi ga činilo drugim najbogatijim Amerikancem u čitavoj povijesti (nakon Johna Davisona Rockefellera). To silno bogatstvo stekao je u transportnim djelatnostima – brodarenju i željeznicama, koje su u to vrijeme doživljavale veliki uspon. Inače, prezime Vanderbilt je nizozemskog porijekla i prije se pisalo van der Bilt, a znači “iz De Bilta”, što je naselje pokraj grada Utrechta u Nizozemskoj. Cornelius je darovao novac za osnutak sveučilišta koje je po njemu nazvano Vanderbilt University. Nasljednici Corneliusa Vanderbilta bili su slavni po svojem bogatstvu, što im je omogućilo bračno povezivanje s aristokratskim obiteljima (primjerice Consuelo Vanderbilt udala se za engleskog vojvodu od Marlborougha). Još i danas, više od stotinu i trideset godina nakon Corneliusove smrti, obitelj Vanderbilt pripada bogatim američkim obiteljima.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content