Na današnji dan: 5. siječnja

Val iznimne hladnoće pogodio Europu
Upravo na ovaj dan 1709. godina ostala je zapamćena po nevjerojatnom valu hladnoće koji je stigao i ubio tisuće Europljana, a do danas nije objašnjeno kako se to zapravo dogodilo.

Svoja vrata otvorila kalifornijska burza
Burze nisu baš popularna tema ove godine, no kako bi se pokazalo da imaju dugu tradiciju, napomenimo da je kalifornijska burza, nastala na temeljima zlatne groznice i velikog broja bogataša koji su željeli svoje zlato pretvoriti u nešto drugo, otvorila svoja vrata po prvi puta na današnji dan daleke 1850. godine.

Objavljeno otkriće X- zraka
Niti znanstvenici nisu sjedili skrštenih ruku, tako da je otkriće X-zraka od strane njemačkog znanstvenika Wilhelma Roentgena objavljeno upravo petog dana nove 1896. godine.

U Britanskim novinama započela priča o Sherlocku Holmesu
A istoga je dana u britanskim novinama započela možda i najslavnija serija priča, onih o briljantnom detektivu iz Baker Streeta, Sherlocku Holmesu, koje je njegov literarni otac Arthur Conan Doyle počeo objavljivati pod pseudonimom Charles Augustus Milverton.

Rođena Janica Kostelić
1982. godine rođena je Janica Kostelić, hrvatska skijašica. Osvojila je Svjetski kup 2001., 2003. i 2006. godine. Dana 15. siječnja 2006. godine. Kostelić je postala tek treća skijašica u povijesti Svjetskog skijaškog kupa (nakon Šveđanke Pernille Wiberg i Austrijanke Petre Kronberger) koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina. Dana 5. veljače 2006. godine Janica je postala druga skijašica (nakon Petre Kronberger) koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni. Skupila je i rekordan broj bodova u jednoj sezoni, 1970.

Rođen Šah Džahan
Na današnji dan 1592. godine rođen je veliki mogul Šah Džahan. Veliki mogul je titula vladara Mogulskog Carstva u Indiji, a dolazi od riječi Mongol, jer je ta vladarska dinastija bila mongolskog porijekla. Šah Džahan je bio peti po redu veliki mogul i bio je muslimanske vjere. Za vrijeme njegovog vladanja Mogulsko je carstvo doživjelo procvat, obuhvaćajući veći dio Indije. Šah Džahan vjerojatno je ostao najpoznatiji po Taj Mahalu, veličanstvenoj grobnici koju je dao sagraditi sa svoju suprugu, caricu Mumtaz Mahal (ime joj znači “dragi kamen palače”). Ona je bila njegova treća i najdraža žena, a umrla je pri porodu njihovog 14-tog djeteta. Osim Taj Mahala sagradio je i raskošni novi glavni grad Šahdžahanabad (jezgra Delhija). Sahranjen je zajedno sa svojom suprugom u Taj Mahalu.

Preminuo Julije Klović
Na današnji dan 1578. godine preminuo je jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika u svijetu, po kojem je i nazvana Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu. Po struci bio je minijaturist i iluminator, i smatra se da je bio najbolji umjetnik svoje struke u cijelom svijetu za vrijeme visoke renesanse, zbog čega ga zovu i “Michelangelom minijature”. Rođen je u Grižanama u vinodolskom kraju. Učio je slikarstvo u Veneciji kod Rafaelova učenika Giulia Romana. Dolazio je u dodir s mnogim poznatim umjetnicima tog razdoblja pa tako i s Pieterom Bruegelom i Michelangelom. Slavni španjolski slikar grčkog porijekla El Greco naslikao je dva Klovićeva portreta. Smatrao ga je svojim uzorom i umjetnikom ravnim Tizianu, Raphaelu i Michelangelu. Klović je umro na današnji dan 1578. godine i pokopan je u crkvi sv. Petra u okovima u Rimu, nedaleko od slavne Michelangelove skulpture Mojsija.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content