Na današnji dan: 6. siječnja

Obilježava se Dan sveta tri kralja
Sveta tri kralja ili sveti magi su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar; u Bibliji se ne navode imena. Prema Evanđelju po Mateju, došli su „s istoka” (Partsko Carstvo) u Jeruzalem, da se poklone Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Potom im Bog zapovijedi da se ne vraćaju Herodu i vrate se drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.

Sveta kruna ugarska i hrvatska vraćena iz SAD-a
Kruna sv. Stjepana stoljećima je bila simbol Ugarskog Kraljevstva, ali i hrvatske državnosti, jer su se njome krunili zajednički hrvatsko-ugarski vladari. Zanimljiva je njena sudbina nakon Drugog svjetskog rata. Naime, da ne bi pala u sovjetske ruke, jedan mađarski general predao ju je američkoj vojsci. Amerikanci su je poslali u SAD i čuvali u poznatom skladištu zlata Fort Knox, gdje su se nalazile i američke zlatne rezerve. Predsjednik Jimmy Carter odlučio je vratiti krunu mađarskom narodu. Na današnji dan 1978. godine stiglo je američko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Cyrusom Vanceom u Mađarsku. U izaslanstvu je bio i Amerikanac mađarskog porijekla nobelovac Albert Szent-Györgyi (otkrivač vitamina C). Kruna je od 2000. godine zajedno s drugim kraljevskim insignijama (žezlom, zlatnom jabukom i mačem) izložena u zgradi Mađarskog parlamenta gdje se može vidjeti.

Maria Montessori otvorila prvu školu
Osnivačica Montessori metode odgoja imala je zanimljiv životopis. Rođena je u Italiji kao dijete katoličkih roditelja i katoličanstvo je imalo važnu ulogu u njenom životu. Bila je prva žena koja je diplomirala na medicinskom fakultetu poznatog rimskog sveučilišta La Sapienza. Time je postala jedna od prvih ženskih liječnica u Italiji. Isprva je bila zaposlena na psihijatriji, gdje se bavila djecom s posebnim potrebama. Za njih je razvila specijalni program učenja pisanja i čitanja. Ta su djeca s osam godina polagala test, na kojem se pokazalo da su tako dobro naučila čitati i pisati da su iznad prosjeka obične djece. Maria Montessori upitala se ako mentalno zaostala djeca mogu toliko napredovati, što je tek moguće učiniti s običnom djecom. Na današnji dan 1907. godine otvorila je školu za djecu u Rimu u kojoj se podučavalo po njezinoj metodi. Nazvala ju je “Casa dei bambini” (Dječja kuća). Kad se njena metoda pročula u svijetu, počele su se otvarati mnoge Montessori škole. Pred Mussolinijem Maria je pobjegla u Španjolsku, a kad je tamo izbio Građanski rat, u Nizozemsku. Jedno vrijeme živjela je i u Indiji. Danas se po načelima njene metode podučava u otprilike 20,000 Montessori škola u svijetu.

Kralj Aleksandar proglasio osobnu diktaturu
Na današnji dan 1929. godine, nešto više od pola godine nakon krvavog atentata na Stjepana Radića, kralj Aleksandar Karađorđević je, neočekivano za široku javnost, proglasio osobnu diktaturu, suspendiravši Ustav, raspustivši Narodnu skupštinu i zabranivši sve stranke s nacionalnim, vjerskim ili regionalnim obilježjima. U Proklamaciji kralj je izjavio da “je nastupio čas kada između njega i naroda više ne može i ne sme da bude posrednika”. Po novom zakonu kraljeva je osoba bila nepovrediva i nepodložna odgovornosti, a sve zakone je ubuduće donosio i proglašavao sam. Za predsjednika vlade postavljen je general Petar Živković. Hrvatski političar Vladko Maček izjavio je nakon proglašenja diktature da je “lajbek sada otkopčan i treba ga samo zakopčati”, misleći pri tome da je 1918. “lajbek” bio krivo zakopčan. Ubrzo će se, međutim, mnogi razočarati diktaturom i nasiljem koje je donijela.

Napisan Vinodolski zakonik
Vinodolski zakonik je najstariji cjelovito sačuvani spomenik običajnog prava na hrvatskom jeziku, a u slavenskom svijetu od njega je starija samo Ruska pravda. Izvornik ovog spisa napisan je 6. siječnja 1288. godine ustavnom glagoljicom. Vinodol se inače do 1225. godine nalazio u sastavu srednjovjekovne banovine Slavonije, a hrvatsko-ugarski kralj Andrija II. darovao ga je krčkom knezu Vidu II. Frankapanu. Između novih kmetova i novih feudalnih gospodara dolazilo je do sukoba, pa su se u pismenom obliku utvrdila prava i dužnosti kmetova i gospodara s opširno razrađenim kaznenim pravom i sustavom globa za pojedine prijestupe. Vinodolski zakonik može se usporediti s drugim europskim srednjovjekovnim pravnim dokumentima pisanim na narodnom jeziku.
Uspješno testiran električni telegrafski aparat
Samuel Morse bio je američki izumitelj i slikar. Nakon što mu je umrla supruga, a on joj nije stigao na pogreb jer nije na vrijeme saznao, ostavio se slikanja i počeo tražiti sredstvo brze komunikacije na daljinu. Konstruirao je praktično upotrebljiv električni telegrafski aparat koji je uspješno testiran na današnji dan 1838. Na njegov prijedlog izgrađena je i puštena u promet i prva telegrafska linija. Morseov telegraf, prilagođen poljskim uvjetima, ubrzo je kao Morseov kod primijenjen u vojne svrhe, što je uvjetovalo razvitak vojne telegrafije. Morseov kod dugo je bio osnovni jezik telegrafske komunikacije, a još uvijek je standard za ritmični prijenos podataka.

Majka Terezija stigla u Calcuttu kako bi pomogla najsiromašnijim ljudima u zemlji
Majka Terezija bila je časna sestra rođena u albanskoj katoličkoj obitelji. S 18 godina odlučila je posvetiti život Bogu i ušla u red irskih sestara, specijaliziran za misije u Bengalu u Indiji. Na današnji je dan 1929. stigla u Calcuttu kako bi mogla pomoći najbolesnijim i najsiromašnijim ljudima u toj zemlji. Nakon što je podučavala niz godina u jednoj školi u Calcutti, osnovala je družbu Sestara misionarki ljubavi koje djeluju među siromašnima, bolesnima i umirućima. 1979. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir, a umrla je 1997. u Calcutti. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom.

Preminuo Louis Braille
1852. godine preminuo je Louis Braille, francuski tvorac pisma za slijepe. I sam slijep od svoje treće godine, i kasnije kao učitelj u Zavodu za slijepe u Parizu, upoznao je potrebe i mogućnosti slijepih osoba u obrazovanju pa je 1829. godine stvorio pismo za slijepe. Kasnije je svoj izum usavršio do te mjere da se može upotrijebiti kao internacionalno sljepačko pismo. Brailleovo pismo za slijepe bazira se na skupinama od 6 točaka – po tri u dva okomita reda. Na jačem papiru neke se točke u skupini ispupče pa je tako za svako slovo stvoren poseban znak odnosno raspored istaknutih točaka koje slijepi čitaju pipajući kažiprstom desne ruke s lijeva na desno. Braille je također izumio brojeve i matematičke znakove za slijepe, a kao istaknuti reproduktivni glazbenik, izradio je sustav glazbenih znakova. Danas postoje posebne tiskare u kojima se knjige tiskaju Braillovim pismom.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content