Načelnik Općine Sopje Josip Granjaš o godini iza nas i planovima za 2016…

Općina Sopje kao jedinica lokalne samouprave obavlja niz poslova kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a odnose se na prostorno i urbanističko planiranje, razvoj gospodarstva, komunalne djelatnosti, uređenje naselja, zaštitu okoliša, brigu za djecu i mlade, skrb za stare i nemoćne te poticanje rada udruga kroz kulturne, sportske i druge aktivnosti. To nam je potvrdio i prvi od jednakih u općini Sopje, načelnik Josip Granjaš:
– Kako smo pri završetku ove godine koju smatramo uspješnom, želim naglasiti aktivnosti Općine Sopje na provedbi projekata koji su završeni tijekom 2015. ili je započeta njihova realizacija, a koji su od iznimnog značaja za općinu Sopje. Završena je izgradnja društvenog doma u naselju Grabić, a u završne radove tijekom 2015. godine uloženo je 500.000,00 kn. Također, završen je i sekundarni vodovod u naselju Gornje Predrijevo, u što je uloženo 320.000,00 kn. Jedan od najvažnijih projekata bila je i
izgradnja plinske mreže Sopje – Sopjanska Greda, za što je utrošeno 1.100.000,00 kn.
CESTOVNA POVEZANOST I PRATEĆA INFRASTRUKTURA SPADAJU U NAŠE PRIORITETNE ZADATKE
– Cestovna povezanost, kao i uređenje prateće infrastrukture, izuzetno su važni, ne samo za ugodnije, sigurnije i brže prometovanje, nego i za povezanost naselja sa Sopjem, odnosno drugim mjestima u našoj županiji. S tom namjerom uređene su i ceste u dužini od 3.500 metara u svim naseljima, a za to je utrošeno 400.000,00 kn. Osim toga, postavljena je rasvjeta na prilaznoj cesti kod groblja u naselju Vaška, što je iznosilo 40.000,00 kn.
ZAVRŠENE PROJEKTNE DOKUMENTACIJE
– Završili smo s projektnim dokumentacijama za izgradnju kuće oproštaja u naseljima Kapinci, Španat i Josipovo, vrijednost 50.000,00 kn, te projektnom dokumentacijom mosta na Županijskom kanalu (70.000,00 kn,). Osim toga, završena je projektna dokumentacija sunčane elektrane za Mjesni dom Sopje. Ukupno je u 2015. godini Općina Sopje uložila 268.000,00 kn za izradu projektnih dokumentacija.
POSEBNA POZORNOST POSVEĆUJE SE DJECI I MLADIMA, ALI I UDRUGAMA
-Svjesni smo da u ovo teško vrijeme, kada veliki dio ljudi jedva spaja kraj s krajem, gleda na svaku kunu. Naša je obveza pomoći koliko god možemo, a jedan od načina je i sufinanciranje, pa smo tako sufinancirali prijevoz srednjoškolskih učenika s područja općine Sopje, za što smo izdvojili 75.000,00 kn.
Također, Općina Sopje za svako novorođeno dijete na području općine izdvaja 2.000,00 kn, a ove godine ta pomoć dodijeljena je 20 obitelji. Možemo se pohvaliti radom naših neprofitnih udruga, a održavanje objekata u kojima djeluju, kao i za njihov rad, sufinancirali smo s 260.000.00 kuna, a također stipendiramo i uspješne studente. Osim toga, na održavanje javnih površina, u što spadaju groblja, parkovi i igrališta, utrošili smo 250.000,00 kn, a izgrađena su dječja igrališta u naseljima Kapinci i Vaška. Izglasan je i jedan od najvažnijih općinskih dokumenata, a riječ je o Strategiji razvoja Općine Sopje za razdoblje 2015.- 2020. godine. Njezinom izradom Općina je dobila dokument koji je bitan za kvalitetno planiranje proračuna i korištenje fondova Europske unije. Poseban naglasak u Strategiji stavljen je na razvoj poljoprivrede kao osnovne gospodarske grane te je Općina Sopje u budućnosti zamišljena kao moderno poljoprivredno, proizvodno i turističko središte Virovitičko-podravske županije. Ova dva dokumenta “okvir” su razvoja općine Sopje za sljedeće razdoblje, a najznačajniji projekti, koji su dio obaju dokumenata, planiraju se sufinancirati sredstvima iz fondova EU i ministarstava RH.
ZNAČAJNIJI PLANOVI ZA 2016. GODINU
– U svakom slučaju, to je uređenje općinskog središta u naselju Sopje, modernizacija ceste Sopje – Dravska šetnica i most na Županijskom kanalu. Ova tri navedena projekta Općina Sopje želi realizirati u suradnji s gradom Barcsom iz Republike Mađarske, a ukupna vrijednost projekata 4.300.000,00 kn. Tu je i modernizacija ceste Novaki – Novačka Đota, izgradnja kuće oproštaja u naseljima Kapinci i Španat, uređenje domova u naseljima G. Predrijevo i Vaška, kao i nastavak započetih projektiranja koja se odnose na kanalizacijsku mrežu Sopje – Kapinci – Vaška – na kraju razgovora istakao je načelnik općine Sopje Josip Granjaš, koji je uputio i prigodnu čestitku svojim sumještanima:
-Želim vam čestit Božić i sretnu Novu godinu, sa željama za dobrim zdravljem i uspjehom u 2016. godini. (www.icv.hr, Bruno Sokele, Fotografija: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content