Projekt od izuzetnog značaja za grad Viroviticu, obnova Gradskog dvorca i revitalizacija Gradskog parka, spreman za prijavu na EU natječaj

Trenutno najveći projekt Grada Virovitice spreman za prijavu na EU fondove je projekt Obnove dvorca Pejačević i revitalizacija Gradskog parka, vrijedan 82.000.000 kuna.
Prema riječima Tihane Harmund, ravnateljice Razvojne agencije VTA, koja je napisala projekt, rok za EU natječaj pomican je već dva puta, a konačno će na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”, koji će biti raspisan 29. siječnja, tada biti poslan na prijavu.

OMJER FINANCIRANJA IZNOSI 85 POSTO SREDSTAVA EUROPSKE UNIJE, A PREOSTALI IZNOS OD 15 POSTO SUFINANCIRAT ĆE NOSITELJ PROJEKTA

– Mi smo taj projekt nominirali prije dvije godine, a sada smo ga drugačije osmislili, tako da imamo jedan potpuno novi koncept kao dvorac u funkciji muzeja osmišljen na temu drveta kao poveznice s industrijom, poduzetništvom i prirodnim resursima tako da kao jedna konceptualna cjelina ima nekoga smisla. Prijavitelj projekta je Grad Virovitica, a projektni partneri su Gradski muzej Virovitica, Turistička zajednica grada Virovitice, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ i Drvni klaster Virovitičko-podravske županije VIDRIS – kazala je Tihana Harmund dodajući kako je omjer financiranja 85 posto sredstava Europske unije, a preostali iznos od 15 posto sufinancirat će nositelj projekta.

Potrebu obnove dvorca već duže vrijeme zagovara i povjesničarka umjetnosti, kustosica i ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.

– Projekt je važan, ne samo za obnovu dvorca, nego i za grad Viroviticu, to jest za cijeli ovaj dio Hrvatske, regije, jer se radi o kulturno-baštinskom objektu koji je uvjetovao i urbanistički razvoj grada koji se nalazi na cesti koja je spoj zapada i istoka Hrvatske pa svi ljudi koji ovim putem prolaze, prolaze neposredno kraj dvorca Pejačević.

U prizemlju dvorca nekada su bile smještene gospodarske prostorije, a danas su tu uredi raznih udruga, institucija grada Virovitice, u poprilično lošem stanju, na prvom katu nalazile su se prostorije grofovske obitelji, dok je danas na prvom katu smješten Gradski muzej grada Virovitice. Sama situacija je takva da, dok drugi gradovi imaju težište s nekakvim osnovnim mjestom okupljanja svih građana, odnosno glavnim gradskim trgom, kod nas je to malo drugačije, zato što je dvorac jedan veliki, uvjetno rečeno, kružni tok unutar grada. Perivoj i dvorac su zamišljeni kao mjesto okupljanja, kao mjesto gdje bi trebali boraviti svi građani. Zato je jako lijepa ideja koja proizlazi iz ovog projekta da se priča Gradskog muzeja grada Virovitice, a i samog urbanizma i socijalno-društvenog konteksta grada Virovitice digne na višu razinu, odnosno da muzej ponudi malo drugačiji sadržaj koji će biti na višem nivou od dosadašnjeg.

CIJELI JE PROJEKT, UZ OBNOVU DVORCA, USMJEREN OBNOVI PARKA, ODNOSNO PODIZANJU RAZINE SVIJESTI GRAĐANA VIROVITICE I CIJELE VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE NA TO DA IM U TURISTIČKOM SMISLU MOŽEMO PONUDITI NEŠTO VIŠE – KULTURNI IDENTITET

– Dakle, ne samo kulturno-zavičajno-baštinski, nego više na nacionalnom nivou kroz priču o drvetu kao simbolu ovog kraja, kao simbolu koji je karakterističan za svu građu, odnosno sve zbirke i odjele Gradskog muzeja grada Virovitice, ali i kao simbolu materijala koji je karakterističan za ljude iz ovog kraja i to dugi niz godina. Zato je cijeli projekt, uz obnovu dvorca, usmjeren i obnovi parka, odnosno podizanju razine svijesti građana Virovitice i cijele Virovitičko-podravske županije na to da im u turističkom smislu možemo ponuditi nešto više – kulturni identitet građana Virovitice odnosno građana županije – kazala je Mihaela Kulej naglašavajući kako Grad Virovitica nema sredstava za obnovu dvorca, zbog čega nam je potrebna podrška države i Europskih fondova te da trebamo biti svjesni da kulturno blago postoji i kod nas u Slavoniji, a ne samo u nekim malo bogatijim i južnim krajevima.

Gradonačelnik Ivica Kirin često naglašava da je Virovitica jedan od tri europska grada, kojemu je “srce” ili središte gradski dvorac od kojega počinje život i daljnje širenje grada.
-Dobivanje “zelenog svjetla” na europskom natječaju bit će kruna svega onoga što činimo za naš grad Viroviticu jer će obnova dvorca i revitalizacija parka ujedno doprinijeti i turističkom razvoju ovog dijela regije – naglasio je gradonačelnik Ivica Kirin. (www.icv.hr; vk; zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content