Riječki sud osudio Virovitičanina – krijumčara migranata

Prema pisanju Novog lista, J.S. (50) iz Virovitice osuđen je u riječkom Županijskom na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog sudjelovanja u ilegalnom prebacivanju migranata preko državne granice. Presuda je donesena na temelju sporazuma stranaka, nakon što se J.S. oko kazne nagodio s tužiteljstvom. Presudu s uvjetnom zatvorskom kaznom donio je sudac Saša Cvijetić, predsjednik sudskog vijeća, u sklopu pripremnog ročišta u riječkom Županijskom sudu.
J.S. po zanimanju ugostitelj, dio je veće grupe koja je već procesuirana zbog zarađivanja novca na protuzakonitom prebacivanju migranata. Optužnica je inicijalno sadržavala imena osmero okrivljenih, a grupa se teretila da se od studenog 2011. do travnja 2012. godine u Rijeci, Opatiji, Sisku i Slavonskom Brodu, povezala u zajedničko djelovanje radi ilegalnog prebacivanja većeg broja stranih državljana, prvenstveno Turaka i Albanaca, iz Hrvatske u Sloveniju, Italiju i druge zemlje zapadne Europe.
Među ostalim, osiguravan je smještaj stranih migranata u Opatiji. Potom je dio optuženih preuzimao i dovozio ilegalce blizu hrvatsko-slovenske granice, pa upućivao da pješice, izvan prijelaza, prijeđu granicu, gdje će prebjege preuzimati druge karike u krijumčarskom lancu. Krijumčarski punkt je, osim u riječkoj regiji, bio i u Slavonskom Brodu. Grupa se teretila da je u Sloveniju ilegalno prebacila 28 migranata, za točno neutvrđeni iznos, ali da su dvije glavne karike lanca primile najmanje 6.000 eura.
Optužba navodi i konkretan slučaj u kojem je J.S. za naknadu od 400 eura sudjelovao u krijumčarenju dvojice turskih državljana kojima je najprije osiguran smještan u apartmanu u Opatiji, u vlasništvu Opatijke koja je bila karika krijumčarskog lanca. J.S. je u unajmljenoj »škodi« u Podgradu preuzeo migrante radi njihovog daljnjeg prijevoza do Italije, ali su ga na tom putu zatekli slovenski policajci. Sud je odredio da mu se oduzima 400 eura koje je zaradio na krijumčarenju migranata. (www.novi-list.hr, Fotografija: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content