U HGK – Županijskoj komori Virovitica održana druga radionica na temu “SEPA za kreditni transfer i izravno terećenje”

- PROMO -

U petak, 29. siječnja je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica održana druga radionica na temu “SEPA za kreditni transfer i izravno terećenje”. SEPA, jedinstveno područje plaćanja u eurima, je područje u kojem pravne i fizičke osobe zadaju i primaju plaćanja u eurima unutar europskog gospodarskog prostora, pod istim osnovnim uvjetima, s istim pravima i obvezama, neovisno o mjestu na kojem se nalaze i neovisno o tome je li riječ o nacionalnim ili prekograničnim plaćanjima.

Radionica je namjenjena svim poslovnim subjektima – izdavateljima računa i tijelima javne vlasti.
Cilj radionice bio je upoznavanje sa SEPA projektom u Hrvatskoj i promjenama koje donosi.
Radionicu su održali predstavnici Financijske agencije Ivana Marušić i Jadranka Nevajda ispred Hrvatskog SEPA foruma.
Područje SEPA-e obuhvaća 34 države: sve članice Europske unije te Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku, Monako i San Marino.

Pristupanjem Europskoj uniji krajnji rok migracije za platne transakcije u eurima na SEPA platne instrumente obvezujući je i za Hrvatsku.
Provedba SEPA projekta u Hrvatskoj u tehničkom smislu predstavlja i djelomičnu reformu platnog sustava, budući da se bankovna zajednica uz podršku Hrvatske narodne banke odlučila da će provedbu nacionalnih transakcija i u kunama uskladiti sa SEPA pravilima i formatima.

Od 1. travnja 2016. uvodi se novi format zbrojnog naloga, a od 1. listopada 2016. izravno terećenje odvija se prema novim pravilima.
Radionici su prisustvovali predstavnici gospodarskih subjekata s područja Virovitičko-podravske županije, banaka, kao i predstavnici lokalne i regionalne samouprave, a sudjelovanje na seminaru bilo je besplatno.

(HGK)

Povezane vijesti

Skip to content