U Virovitici održana edukacija proizvođača duhana u sklopu inovativnog projekta ugradnje solarnih sušnica za duhan

Virovitičko-podravska županija i Razvojna agencija VIDRA, u suradnji s udrugama proizvođača duhana s područja Virovitičko-podravske županije, organizirale su u srijedu, 27. siječnja u Virovitici, edukaciju poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom duhana.
Glavna tema edukacije je bila je provedba Programa korištenja obnovljivih izvora energije po projektu „SOL SICCUS TOBACUM – INSTALACIJA SOLARNIH KOLEKTORSKIH SUSTAVA NA POSTROJENJIMA ZA SUŠENJE DUHANA“.

Podsjetimo, riječ je o Programu neposrednog sufinanciranja ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kod proizvođača duhana na postrojenjima za sušenje duhana, a koji je Županija prijavila, u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Vrijednost investicije iznosi 6.000.000,00 kuna, iznos sufinanciranja Fonda je 80%, a najviše u iznosu do 4.800.000,00.
Uz mnogobrojne proizvođače duhana s područja županije, edukaciji su prisustvovali i obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, zamjenik župana Zdravko Dijaković, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović te Antun Srbić iz tvrtke ASEL Bakić.
Nazočnima se u ime koordinatora projekta obratio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, naglasivši pritom značaj duhanske proizvodnje za područje Virovitičko-podravske županije.

Također, prisutnima se obratila i obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, pozvavši na suradnju poljoprivrednike, gospodarstvenike te sve ostale koji doprinose razvoju naše županije.
– Investicija ugradnje 200 solarnih sušnica za duhan usmjerena je ka povećanju konkurentnosti naših duhanskih proizvođača, ali i poticanju istih da za sušenje duhana više ne koriste plin ili lož-ulje nego obnovljive izvore energije – kazala je Sanja Bošnjak.
O samom projektu, odnosno njegovoj provedbi, govorio je Antun Srbić, vlasnik tvrtke ASEL Bakić. Pritom se osvrnuo na uvjete koje proizvođač duhana treba zadovoljiti te tehnologiju sušenja. Tako su proizvođači koji su se odazvali edukaciji detaljno upućeni u to kako ovaj inovativni sustav funkcionira.
Osim povećanja konkurentnosti i opstojnosti duhanske proizvodnje kroz korištenje prirodnih resursa velikog broja sunčanih sati ugradnjom solarnih panela na sušare za duhan, cilj ove investicije je i potaknuti razvoj korištenja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji te razviti model spajanja obnovljivih izvora energije u sinergiji s poljoprivrednom proizvodnjom kao primjer dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja.

(www.vpz.hr)

IMG_8043

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content