Globalne teme na lokalnoj razini: U Virovitici započeo trening o DEAR pristupu

U Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko-podravske županije u Virovitici u utorak, 16. Veljače, započela je dvodnevna radionica o DEAR pristupu. Ovu zanimljivu i kreativnu radionicu organizira Hrvatska zajednica županija u sklopu velikog europskog projekta LADDER koji provodi s još 45 partnera i suradnika iz 35 zemalja svijeta.

Radionicu je otvorila obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije i članica Upravnog odbora projekta LADDER Sanja Bošnjak.

– Projekt LADDER je prvi projekt Hrvatske zajednice županija u kojem ona sudjeluje s brojnim krovnim organizacijama, dakle organizacijama vezanim uz jačanje svijesti lokalne i regionalne samouprave na temu održivog razvoja te poticanja edukacije za održivi razvoj po novom konceptu Europske unije, a to je DEAR koncept. Ovaj koncept dotiče se svih onih milenijskih ciljeva kao što je smanjenje siromaštva, pravo na edukaciju, socijalnu inkluziju i tako dalje – rekla je Sanja Bošnjak.

Temelj DEAR pristupa je podizanje svijesti građana o svijetu kao međuovisnoj cjelini te shvaćanje njihove uloge i odgovornosti unutar takvog globaliziranog društva. Ta je zadaća namijenjena lokalnim vlastima i organizacijama civilnog društva koje međusobnom suradnjom na lokalnoj razini jesu i mogu postati pokretači obrazovanja za razvoj, što znači da mogu i trebaju omogućiti građanima usvajanje novih ideja i stavova, odnosno potaknuti ih da se angažiraju oko globalnih razvojnih tema.

Cilj projekta jest osnažiti lokalne vlasti za njihovu ulogu u procesima održivog razvoja i postizanje aktivnog sudjelovanja građana kroz poticanje provedbe DEAR pristupa. Dakle, krajnja korist za ciljnu grupu ovog projekta, a to su organizacije civilnog društva, Cilj projekta jest osnažiti lokalne vlasti za njihovu ulogu u procesima održivog razvoja i postizanje aktivnog sudjelovanja građana kroz poticanje provedbe DEAR pristupa.

Krajnja korist za organizacije civilnog društva, koje su ciljna grupa ovog treninga, je grant shema te će se kroz ovaj projekt poticati određeni broj projekata upravo na tematiku DEAR koncepta.

– Do sada samo održali jedan trening na europskoj razini i dva treninga na nacionalnoj razini. Sada krećemo dalje i spuštamo znanja na lokalnu razinu. Tako ćemo održati četiri treninga. Prvi je ovaj u Virovitici, idući će biti u Šibeniku, zatim u Slavonskom Brodu te u Rijeci. U planu imamo još rad u fokus grupama te re-granting shemu , a jedna od aktivnosti unutar projekta je i građani-novinari unutar koje potičemo građane da se uključe u educiranje i govor o važnim temama – dodala je voditeljica projekta LADDER Vlatka Šelimber.

(www.icv.hr, mb; Foto: Ivan Šemper)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content