Iz Virovitičkog lista: Marija Šafer – Poduzetnički inkubator je ispunio svoju ulogu jer smo konstantno popunjeni dajući podršku razvoju poduzetništva

Nakon što je Igor Andrović preuzeo dužnost pročelnika županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske poslove, na mjesto direktorice Poduzetničkog inkubatoraVirovitičko-podravske županije došla je Marija Šafer.
Što za Vas znači preuzimanje dužnosti direktorice Poduzetničkog inkubatora?
– Preuzimanje dužnosti direktorice Poduzetničkog inkubatora za mene prvenstveno predstavlja čast, ali i izazov. Međutim, budući da sam u Inkubatoru gotovo od samih početaka, vrlo dobro sam upoznata s cjelokupnim poslovanjem te načinom funkcioniranja.
Koji će biti Vaši sljedeći koraci u obnašanju te dužnosti?
Poduzetnički inkubator će i dalje obavljati sve usluge kao i dosad, znači od subvencioniranog najma poslovnih prostora, usluga knjigovodstva, organiziranja edukacija i seminara pa do pružanja savjetodavne pomoći poduzetnicima početnicima. Što se tiče budućnosti, pripremljen je projekt Mreže inkubatora gdje će se, uz ovaj postojeći u Virovitici, izgraditi inkubatori i u Pitomači i Orahovici te će se rekonstruirati zgrada u Slatini. Projekt je pripremljen i sada se samo čeka raspisivanje natječaja.
OSIM PODUZETNIKA KOJI SU SMJEŠTENI U INKUBATORU, PODUZETNIČKI INKUBATOR DAJE USLUGE RAČUNOVODSTVA KOJE KORISTE I PODUZETNICI I USTANOVE IZVAN INKUBATORA TE SE I NA TAJ NAČIN POMAŽE RAZVOJU GOSPODARSTVA REGIJE
Poduzetnički inkubator djeluje od 2013. Godine. Koji je osnovni cilj i smatrate li da je ovaj projekt opravdao svoju ulogu?
– Osnovni cilj Poduzetničkog inkubatora je doprinijeti regionalnoj konkurentnosti i održivom razvoju Virovitičko-podravske županije kroz otvaranje novih radnih mjesta i poticanje “start up-ova”. Projekt je definitivno opravdao svoju ulogu jer smo konstantno popunjeni i doprinijeli smo otvaranju novih radnih mjesta te poboljšanju poduzetničke klime i to ne samo na području Virovitice, već i na području cijele Virovitičko-podravske županije, dajući podršku razvoju poduzetništva. Odlično funkcioniranje Inkubatora najbolje potvrđuje njegova popunjenost stanarima.
Koje uvjete mora ispuniti poduzetnik da bi postao stanar Inkubatora?
Poduzetnik, da bi postao stanar Inkubatora, mora biti poduzetnik početnik. Pod poduzetnikom početnikom smatramo poduzetnika koji je u vrijeme podnošenja Zahtjeva za prijem u Poduzetnički inkubator upisan u odgovarajući registar (obrtni registar, sudski registar i dr.) najviše do 3 godine. Međutim, poduzetnik početnik može biti i onaj koji je predao zahtjev za prijem u Inkubator, a koji će tek registrirati svoju tvrtku. Uvjet je i da poduzetnik ima prebivalište na području Virovitičko-podravske županije te bi se trebao baviti određenom djelatnošću, a pod time mislim na djelatnosti koje ne zagađuju okoliš, djelatnosti s područja ICT-a, proizvodnje, građevine, arhitekture te ostale uslužne djelatnosti.
PODUZETNICIMA POČETNICIMA NUDIMO SUBVENCIONIRANI ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA TE NAMJEŠTAJA I OPREME, PRUŽANJE SAVJETODAVNE POMOĆI
Kakve pogodnosti nudite za poduzetnike početnike?
– Subvencionirani zakup poslovnog prostora te namještaja i opreme, zatim pružanje savjetodavne pomoći, organiziranje stručnih seminara po subvencioniranoj cijeni, subvencionirane usluge knjigovodstva, besplatan brzi pristup internetu… Poduzetnički inkubator raspolaže s 10 uredskih i 5 proizvodnih prostora koji su popunjeni. Osim poduzetnika koji su smješteni u Inkubatoru, usluge računovodstva koriste i poduzetnici i ustanove izvan inkubatora te se i na taj način pomaže razvoju gospodarstva regije. Svaki poslovni prostor opremljen je uredskim namještajem i informatičkom opremom za jedno radno mjesto.
Kakvom biste ocijenili vašu suradnju s lokalnom zajednicom?
Poduzetnički inkubator je član Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Virovitičko-podravske županije te tako vrlo dobro surađujemo s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, s Visokom školom za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici i s Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. S obzirom na specifičnosti usluga koje pružamo, ali i umreženost s lokalnim veleučilištem, mogu reći da predstavljamo svojevrsnu vezu između javnog i privatnog sektora. (www.icv.hr, mb, Fotografija: Ivan Šemper)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content