Na današnji dan: 25. veljače

Osnovan United States Steel Corporation
Godine 1901. J. P. Morgan i Elbert H. Gary osnovali su United States Steel Corporation koji je danas sedmi po veličini proizvođač čelika u svijetu.

Charles Jenkins Laboratories postao licencirani televizijski medij
Charles Jenkins Laboratories iz Washingtona 1928. godine postao je prvi licencirani televizijski medij prema Federalnoj radijskoj komisiji SAD-a.

Adolf Hitler putem naturalizacije postao njemački građanin
1932. godine Adolf Hitler je putem naturalizacije postao njemački građanin što mu je omogućilo da se iste godine kandidira za poziciju Reichspräsidenta.

Dogodio se Februarski štrajk
U Amsterdamu se 1942. godine dogodio takozvani Februarski štrajk. Radilo se o prvom generalnom štrajku u znak prosvjeda protiv nacističkih rasnih zakona i odnosa prema židovskom stanovništvu.

Prestala postojati Pruska država
1947. godine prestala je postojati Pruska država čiji korijeni sežu u 13. stoljeće kada je teutonski viteški red osvojio i germanizirao ‘staru Prusiju’ koja je 1618. spojena s Brandenburgom, a 1701. godine postala je Kraljevina Prusija.

Otvorene prve Panameričke igre
U argentinskom Buenos Airesu 1951. godine otvorene su prve Panameričke igre.

Kraljica Elizabeta dala je odsjeći glavu lordu Essexu
Na današnji dan 1601. godine održano je jedno od najpoznatijih smaknuća sjekirom u povijesti. Naime, odsječena je glava poznatom dvorjaniku engleske kraljice Elizabete I. – lordu Essexu. Bilo je to ujedno posljednje smaknuće ikada održano u poznatom londonskom Toweru.

Corazón Aquino inaugurirana za predsjednicu Filipina
Corazón Aquino inaugurirana je 1986. godine za predsjednicu Filipina nakon što je Ferdinand Marcos poslije 20 godina autoritarnog režima napustio zemlju uslijed mirne narodne pobune poznate pod nazivom EDSA revolucija ili jednostavno filipinska revolucija.

Rođen Rudolf Steiner
Austrijski pisac, učitelj, filozof i osnivač duhovno-filozofskog pokreta antropozofije, Rudolf Steiner rođen je u Donjem Kraljevcu u Međimurju 1861. godine.

Rođen sultan čija je majka bila Židovka
Na današnji dan 1643. godine rođen je u palači u Istanbulu sultan Ahmed II. On je postao 21. po redu vladar Osmanskog Carstva, no zavladao je tek u dobi od 48 godina, nakon što mu je umro stariji brat Sulejman II. Zanimljivo je da je majka sultana Ahmeda II. bila po rođenju Židovka i to iz Poljske. Rođena je navodno pod imenom Eva, no nakon prelaska na islam dobila je ime Hatice (Khadija) Mu’azzez.

Rođen Karl May
Njemački pisac Karl May, čiji su romani Winnetou, Na dalekom zapadu, Kroz pustinju i drugi, ostali u srcima milijuna čitatelja diljem svijeta, rođen je u Ernstthalu 1842. godine.

Rođen Vjačeslav Mihajlovič Molotov
Vjačeslav Mihajlovič Molotov, ruski političar i diplomat koji je u vrhu sovjetske politike bio od 1920. do 1957. godine, a po kojemu su finski vojnici u Zimskom ratu 1939. godine nazvali zapaljivu benzinsku bombu – molotovljev koktel, rođen je u Kukarci kod grada Kirova 1890. godine.

Rođen Boris Papandopulo
Proslavljeni hrvatski skladatelj i dirigent Boris Papandopulo rođen je 1906. godine u Honnefu na Rajni.

Rođen George Harrison
Britanski glazbenik, gitarist bezvremenskih Beatlesa, George Harrison rođen je u Liverpoolu 1943. godine.

Rođen Carlo Goldoni
1707. godine rođen je Carlo Goldoni, talijanski komediograf i reformator komedije. Među njegova najbolja ostvarenja ubrajaju se komedije, koje se i danas izvode u kazalištima širom svijeta: Gostioničarka Mirandolina, Grubijani, Kavana, Ribarske svađe, Poljana, Zaljubljenici, Lažac, Lukava udovica.

Rođen Pierre-Auguste Renoir
1841. godine rođen je Pierre-Auguste Renoir, francuski slikar.

Preminuo Otto Ludwig
1865. godine preminuo je Otto Ludwig, njemački književnik. Autor je drama Nasljedni šamar, Makabejci i drugih, ali veću vrijednost imaju njegove realističke pripovijetke (Između neba i zemlje). U djelu “Rasprave o Shakespeareu” raspravlja o osnovnim problemima dramskog pjesništva.

Preminuo Paul Julius Reuter
1899. godine preminuo je Paul Julius Reuter, osnivač novinske agencije Reuters.

Preminuo Tennessee Williams
1983. godine preminuo je Thomas Lanier Williams III., poznatiji pod pseudonimom Tennessee Williams. Ovaj američki dramski pisac Pulitzerovu nagradu dobio je dva puta, 1948. godine za Tramvaj zvan čežnja te 1955. godine za Mačka na vrućem limenom krovu.

(www.icv.hr; Fotografija:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content