Na današnji dan: 26. veljače

Napoleon Bonaparte pobjegao iz zatočeništva na Elbi
Napoleon Bonaparte zatočen je na Elbi kad su ga saveznici po prvi put porazili i svrgnuli s prijestolja. Elba je zapravo bila prilično blagi oblik zatvoreništva. Napoleonu su dopustili osobnu pratnju od 1000 ljudi, a čak je imao i titulu cara Elbe i vladao je nad tamošnjih 110,000 stanovnika. Pozorno je osluškivao što se događa u Europi. Kad je uvidio da su Francuzi nezadovoljni novom vlašću odlučio je reagirati. Isplovio je sa svojim ljudima s Elbe i iskrcao se na francuskoj Azurnoj obali, pored grada Antibesa. Krenuo je prema Parizu. Kako mu se primicao, pridruživalo mu se sve više Francuza, tako da je njegova malena skupina postupno prerastala u pravu armiju. Priključivali su mu se kraljevski vojnici. Tako je, po anegdoti, u Lyonu stao pred cijelu jednu protivničku vojsku, otvorio kaput i rekao: “Ako će itko od vas pucati u svog cara, neka učini to sada.” Na te riječi svi su mu se pridružili. Ušao je pobjednički u Pariz i ponovno preuzeo carsku vlast. Vladao je 100 dana, sve dok nije konačno poražen kod Waterlooa. Saveznici nisu ponovno počinili istu grešku. Ovaj put su ga zatočili na malom izoliranom otoku u Atlantskom oceanu, Sv. Heleni, gdje je i umro.

Automobil bomba ubio šest osoba u podrumu Svjetskog trgovačkog centra (WTC)
U podrumu sjeverne zgrade Svjetskog trgovačkog centra 1993. godine eksplodirao je automobil bomba ubivši šest i ranivši 1.042 ljudi. Šesteročlana grupa osoba arapskog podrijetla imala je plan srušiti sjeverni na južni toranj kako bi počinili što veću štetu, ali zbog loše odabranog mjesta eksplozije potporni stupovi tornja su izdržali. Tijekom suđenja teroristima, koji su osuđeni 1994. i 1997. godine, na vidjelo je izašlo kako je FBI imao informacije o napadu koje je dobivao od doušnika.

Uništena dva kipa Bude od strane talibana
Talibani su 2001. godine u Bamyanu u Afganistanu uništili dva kipa Bude. Monumentalni kipovi Vairocana i Sakyamuni, veličine 37 i 55 metara, izrađeni 507. i 554. godine. Afganistanska vlada je 2002. godine postigla dogovor s japanskim umjetnikom Hirom Yamagatom koji bi do 2012. godine pomoću lasera trebao projicirati kipove na njihova stara mjesta.

Rođen Johnny Cash
Na današnji dan 1932. godine rođen je slavni američki glazbenik Johnny Cash, u malom gradiću Kingslandu u saveznoj državi Arkansas na američkom jugu. Po ocu je bio škotskog porijekla. Daleki preci bili su mu čak škotski kraljevi (vukao je porijeklo od kralja Malcolma I. od Škotske). Johnnyja su nazivali “Čovjek u crnom” (“The Man In Black”) jer je na nastupima često nosio crnu odjeću, a napisao je i pjesmu istog imena. Bio je vrlo religiozan. Proučavao je Bibliju, a čak je osobno napravio i glasovnu snimku cijelog Novog Zavjeta, koja traje preko 19 sati i može se nabaviti na CD-u i DVD-u. Napisao je i jedan kršćanski roman “Čovjek u bijelom”, o životu sv. Pavla, koji je postao bestseller. Prvi se put oženio kad mu je bilo samo 19 godina, sa 17-godišnjom Vivian Liberto. Razveli su se nakon 15 godina, a Johnny se zatim oženio s poznatom country-pjevačicom June Carter, koju je poznavao već 13 godina. On i June ostali su zajedno do smrti. Umro je 2003. u 72. godini života, svega 4 mjeseca nakon svoje June.

Rođen Victor Hugo
1802. godine rođen je Victor Hugo, francuski književnik. Iako je u Francuskoj najpoznatiji po svojim pjesmama i dramama, u ostalom svijetu znamo ga po romanima Jadnici (Les Misérables) i Zvonar crkve Notre-Dame (Notre-Dame de Paris). Među njegovim mnogim pjesničkim zbirkama, Les Contemplations i La Légende des Siècles su iznimno cijenjene kod kritičara, a Hugo se nekad identificira kao najveći francuski pjesnik.
Iako je bio ekstremno konzervativan dok je bio mlad, pridružio se ljevici što su godine prolazile. Postao je strastveni republikanac i njegova djela dodiruju političke i socijalne probleme i umjetničke trendove tog vremena.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content