Na današnji dan: 28. veljače

Incident 228 na Tajvanu
Na današnji dan Tajvan obilježava obljetnicu najkrvavijeg incidenta u svojoj modernoj povijesti. Događaj se obično naziva Incident 228, gdje 228 označava datum 28. 2. 1947. godine. Tog su dana vladine snage započele masakr nad pobunjenim stanovništvom, u kojem je ubijeno između 10,000 i 30,000 ljudi. Odgovornost za zločin snosi prije svega vladajuća stranka Kuomintang. Ta stranka i danas vlada na Tajvanu, no njen se vrh u međuvremenu javno ispričao za počinjene zločine.

Na ulici ubijen švedski premijer Olof Palme
Na današnji dan 1986. godine dogodilo se jedno od najkontroverznijih ubojstava u povijesti. Nepoznata osoba ubila je švedskog premijera Olofa Palmea kad se navečer vraćao kući iz kina sa suprugom. Dogodilo se to na ulici u švedskom glavnom gradu Stockholmu. Neki smatraju da ga je ubila ili CIA ili KGB. Nime, Olof Palme bio je poznat kao veliki kritičar obiju svjetskih velesila. Neki smatraju da su ga ubili južnoafrikanci zbog kritiziranja apartheida. Druge teorije uključuju Kurde, terorističku skupinu Baader-Meinhof i švedske ekstremne desničare. U siječnju 2011. u njemačkom magazinu Focus izašla je teorija da je Palmea ubio jugoslavenski agent Udbe, stanoviti Ivo D. koji i danas navodno živi u Zagrebu, oko Ulice grada Vukovara.

Eksplozija velikog topa ubila dva američka ministra
Na današnji dan 1844. godine dogodila se neobično tragična nesreća na palubi američkog ratnog broda USS Princeton. Za vrijeme posjeta američkog državnog vrha tom brodu došlo je do eksplozije velikog topa, od čega je smrtno stradao znatan broj ljudi. Na licu mjesta poginuli su američki državni tajnik Abel Upshur, ministar mornarice Thomas Gilmer te još niz ljudi iz državnog vrha, ali i jedan rob imenom Armistead (ropstvo je u to doba još bilo dopušteno u SAD-u).

Proizveden najlon
Jedan od najkorištenijih materijala današnjice, najlon, proizveden je u laboratorijima kemijske industrije DuPont u timu pod vodstvom Wallacea Carothersa.

Prvi televizijski prijenos košarke
Prvi prijenos jednog od najjačih televizijskih sportova, košarke, održan je upravo na današnji dan 1940. godine. U Madison Square Gardenu susreli su se Fordham University i University of Pittsburgh koji je pobijedio 57 – 37, a prijenos je napravila kompanija NBC. Četrnaest godina kasnije u SAD je predstavljen njihov sadašnji format slike, NTSC.

Svrgnuta posljednja kraljica Madagaskara
Na današnji dan svrgnuta je s prijestolja posljednja kraljica Madagaskara. Ime joj je bilo Ranavalona III. i kraljicom je postala još kad joj je bila samo 21 godina. Madagaskar je velik otok pokraj Afrike, površine od čak 587,041 kvadratnih kilometara tj. preko 10 puta je veći od cijele Republike Hrvatske ili BiH.

Donijeti osnovni postulati Metodističke crkve
John Wesley, svećenik engleske crkve na današnji je dan 1784. godine donio osnovne postulate Metodističke crkve, inspirirane idejama Jacobusa Arminiusa o potrebi čovjeka da Isusa iskusi osobno, predstavljajući spasenje kao isključivo Božju volju na koju čovjek ne može utjecati.

Uspostavljena je redovna parobrodska linija između istočne i zapadne obale SAD-a
1849. godine uspostavljena je redovna parobrodska linija između istočne i zapadne obale SAD, ulaskom broda SS California u luku San Franciska, točno 4 mjeseca i 22 dana nakon što je krenuo iz New Yorka.

Osnovana Republikanska stranka u mjestu Ripon
1854. godine osnovana je Republikanska stranka u mjestu Ripon, savezna država Wisconsin.

Egipat proglašen neovisnim
Zemlja koja trenutno proživljava možda i najveću krizu u svojoj povijesti, Egipat, na današnji je dan 1922. godine dobila neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.

U Njemačkoj donijeta uredba kojom se ženama daje pravo da studiraju na visokim školama
1900. godine Veliko vojvodstvo Baden donijelo je uredbu kojom se, prvi put u Njemačkoj, ženama daje pravo na studij na visokim školama. Dotad su mogle sudjelovati samo kao gosti slušači.

Rođen Charles Blondin
Od poznatih osoba rođenih na današnji dan treba istaknuti spektakularnog francuskog hodača po žici Charlesa Blondina. Nastupao je po cijelom svijetu, a najpoznatiji je po svom prelasku Nijagarinih slapova u svim mogućim varijantama – povezanih očiju, u vreći, na štakama, noseći menadžera na leđima ili hodajući po kotrljajućoj bačvi.

Rođen Linus Pauling
Američki kemičar Linus Pauling rođen je 28. veljače, a ovaj dvostruki nobelovac najpoznatiji je po svom zalaganju za ljekovita svojstva vitamina C.

Rođena Clara Petacci
Na današnji dan rođena je Clara Petacci, ljubavnica fašističkog čelnika Benita Mussolinija.

Preminuo dr. Ante Starčević
Na današnji dan 1896. godine umro je dr. Ante Starčević, utemeljitelj Stranke prava i jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti. Umro je u zgradi koja se naziva Starčevićev dom i nalazi se u blizini zagrebačkog Glavnog kolodvora. Umro je u 73. godini života. Pokopan je uz crkvu sv. Mirka u Šestinama. To je učinjeno prema njegovoj volji, jer navodno nije želio biti pokopan na Mirogoju, nego na seljačkom, narodnom groblju.

Umro vlasnik broda na kojem je Kolumbo otkrio Ameriku
Na današnji dan 1510. godine umro je vlasnik slavnog broda Santa María na kojem je Kristofor Kolumbo otkrio Ameriku. Ime mu je bilo Juan de la Cosa i bio je rodom s područja današnje Španjolske (za razliku od Kolumba koji je zapravo bio Talijan iz Genove).

(www.icv.hr; Fotografija: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content