Na današnji dan: 29. veljače

Počeo lov na vještice
1692 – Na današnji dan 29 veljače 1692. godine izdani su nalozi da uhićenje Titube, Sarah Good i Sarah Osborne – prve žene optužene da su vještice u Salemu, Sjedinjene američke države. Kada su izvedene pred sud, nakon prvobitnog nijekanja, Tituba je prva priznala kako su ona, i njene suoptužene – vještice. Kako su letjele iznad grada i da su začarale djevočice, a sve prema naredbi vraga. Uz to, optužila je Sarah Osborne kako posjeduje stvorenje koje ima glavu žene, dvije noge i krila. Zbog masovne histerije koja je izazvana nakon suđenja, do kraja ljeta uhapšeno je i osuđeno na smrt 19 žena, a mnogo više ih je čekalo presudu.

Filmska nagrada Oscar dodijeljena prvoj afroamerikanki
1940 – Hattie McDaniel postaje prva afroamerikanka koja je dobila Oscar. Bila je nominirana za sporednu ulogu u legendarnom filmu “Zameo ih vjetar” za ulogu lika Mammy. “Zameo ih vjetar” koji se danas smatra jednim od najvećih filmskih klasika svih vremena napravljen je po uzoru na istoimeni roman nagrađivane (Pulitzer) autorice Margaret Mitchell. Cijeli Hollywood bio je uzdrman zbog njezine nominacije, a potom i osvajanja nagrade, s obzirom na negativne konotacije kroz knjigu i film, ali i rasnog pitanja koje se protezalo u to doba.

Prvi dan Referenduma o neovisnosti u Bosni i Hercegovini
1992 – Prvi dan Referenduma o neovisnosti u Bosni i Hercegovini. Trajao je sve do 1. ožujka 1992. Izašlo je sveukupno 2.073.568 glasača, što je 63,6 % tadašnjeg stanovništva. 99.7% glasača bilo je za neuovisnost, dok je 0.3 % bilo protiv. Cijeli je referendum bio pretežito bojkotiran od strane Srba nakon što je SDS pozvao Srbe na bojkot kako bi spriječio njegovo održavanje u pojedinim dijelovima zemlje. Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?
Mjesec dana nakon referenduma, uslijedila je otvorena velikosrpska agresija na BiH.

Osobe koje su rođene na datum 29. veljače imaju rođendane svake godine, iako ne postoje ti datumi 4 godine. Također, poznati su i pod nazivom “Prijestupni rođendani” ili “prijestupna djeca”. Što se tiče zakonske regulative, u Velikoj Britaniji i Hong Kogu postoji zakon koji kaže da ako osoba napuni 18 godina (punoljetnost) u ne-prijestupnoj godini, računa se kao da je rođena 1. ožujka, dok se u Novom Zelandu osobama rođenima na taj dan računa kao da su rođeni dan ranije (28. veljače) zbog vozačke dozvole i izdavanja iste.

Rođeni na ovaj datum:
1792. – Gioachino Rossini – poznati talijanski pijanist i kompozer
1896. – Morarji Desai – indijski političar, 4 premijer Indije
1920. – Ivan Ivanovich petrov – ruski operni pjevač

Umrli na ovaj dan:
1212 – Hōnen, Japanese monk, founded Jōdo-shū
1948. – Robert Barrington-Ward – engleski novinar
2008. – Janet Kagan – američka spisateljica

(www.icv.hr, Foto:www.oscars.org)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content