Objavljena brošura „Pokazatelji tržišta rada u sklopu Procedure otklanjanja makroekonomskih neravnoteža”

Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore objavio je brošuru: „POKAZATELJI TRŽIŠTA RADA U SKLOPU PROCEDURE OTKLANJANJA MAKROEKONOMSKIH NERAVNOTEŽENJA”.

U analizi su po poglavljima obrađene teme:
Hrvatska u procedure otklanjanja makroekonomskih neravnoteženja
Indikatori tržišta rada u Proceduri otklanjanja makroekonomskih neravnoteženja (stopa nezaposlenih mladih, stopa dugotrajne nezaposlenosti, stopa aktivnosti
Stopa nezaposlenosti mladih odnosno ekonomski aktivnog stanovništva dobne skupine 15 do 24 godine, rani je indikator pogoršanja stanja na tržištu rada koji ujedno signalizira sniženi potencijalni output zbog propadanja stečenih vještina I izgubljene zarade u budućnosti, s višestrukim socijalnim posljedicama I širenjem stanja socijalne isključenosti.
Hrvatska u usporedbi sa članicama EU, nalazi se u razredu iznadprosječnih zemalja sa stopom nezaposlenosti mladih višom 3,2 puta u odnosu na stopu nezaposlene radne snage starije od 25 godina.

To pokazuje da u Hrvatskoj problem nezaposlenosti mladih nije rezultat gospodarske krize posljednjih godina, već dugogodišnji neciklični problem.
Analiza je dostupna svim članicama HGK i ostalim zainteresiranim, na web stranici www.hgk.hr rubrici Analize i trendovi kretanja hrvatskog gospodarstva.

(HGK)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content