Održana godišnja skupština pčelarske Udruge „Pčelica“

U nedjelju, 21. veljače 2016. godine, održana je redovna godišnja izvještajna skupština pčelarske udruge „Pčelica“, na kojoj je bio prisutan i gradonačelnik Josip Nemec. Na samom početku skupštine predsjednik udruge, Rajko Maglaić, u izvješću o radu istaknuo najznačajnije aktivnosti provedene u od strane pčelarske udruge tijekom 2015. godine. Udruga broji 51 člana, spomenuo je Maglaić i ustvrdio kako je početak prošle pčelarske godine bio izuzetno uspješan, ali su kasniji vremenski uvjeti negativno utjecali na pčelarsku proizvodnju pa i same pčelinje zajednice koje su zimski stadij dočekale znatno oslabljene, a stvarno stanje pčelinjih zajednica bit će poznato na proljeće, kazao je predsjednik Maglaić. Orahovački su pčelari, članovi Udruge „Pčelica“ posebno ponosni na ocjene koje dobivaju na sajmovima za kvalitetu meda, a to je predsjednik Maglaić, potvrdio primjerom kada su na državnom natjecanju u Osijeku prošle godine četiri orahovačka pčelara za sva četiri izložena uzorka meda osvojila zlatna priznanja, a jednom od njih, Branku Boriću, pripala je i titula ukupnog pobjednika natjecanja. U prošloj godini za članove Pčelarske udruge „Pčelica“ organizirane su edukacije, studijska putovanja, Udruga se predstavljala na manifestacijama koje su organizirali Grad Orahovica i Općina Čačinci, a obilježili su zajedničkim druženjem i Dan pčelara PU “Pčelica”, 13. rujna na izletištu „Orah“ u Orahovici.

Ivica Sertić, pašni povjerenik, kazao je da su članovi udruge “Pčelica” u prošloj godini imali 2894 pčelinje zajednice ili 60 po pčelaru. Pašni povjerenik je tijekom prošle godine obavio godišnju evidenciju pčelara i izvršio upis novih i neucrtanih pčelinjaka, a njegov zamjenik, Miroslav Farkaš, govorio je o selidbi pčelinjih zajednica koje su bile vezane uz cvjetanje uljane repice, bagrema, suncokreta…

Kada je riječ o planovima rada za tekuću godinu, pčelari, članovi Pčelarske udruge “Pčelica”, kazao je predsjednik, Rajko Maglaić, nastojat će u udrugu uključiti više pčelara, animirati članstvo za sudjelovanje u različitim izložbama, sajmovima, manifestacijama… i ove će godine obilježiti Dan pčelara , a vodstvo Udruge nastojat će animirati i pčelare s područja općina Crnac i Zdenci da se uključe u rad udruge “Pčelica”. Budući da je upravo na inicijativu pčelara virovitičko-podravskog područja osnovana Udruga za zaštitu slavonskog meda, radi njegove izvornosti, predsjednik Maglaić je iznio inicijativu o sadnji autohtonog bilja, koju udruga namjerava realizirati u suradnji s jedinicama lokalne samouprave ovoga područja.

Također je na ovoj skupštini razriješen dužnosti člana Upravnog odbora i blagajnika, Miroslav Šimek, a izabrana Jasna Grdić. Potporu radu Pčelarske udruge dali su na sjednici gosti, članovi pčelarskih udruga iz Virovitice, Voćina, Našica i Slatine , te u ime Grada Orahovice, gradonačelnik Josip Nemec koji se zahvalio na pozivu i istaknuo kako Udruga odlično surađuje s gradskom vlasti što se vidi i iz iznesenog izvješća o radu, a Udruga koja je relativno mlada i radi od 2013. godine ima jako dobre rezultate, kako u samom radu Udruge tako i rezultate pojedinaca koji svojim medom osvajaju nagrade. Gradonačelnik je zaželio svima mednu godinu i uspješan rad udruge u 2016. godini.

(www.orahovica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content