Orahovački osnovci upoznali se s autorom letećeg Martina

 

Osnovna škola ”Ivana Brlić-Mažuranić” Orahovica i Matica hrvatske ogranak Orahovica organizirali su književni susret s poznatim hrvatskim književnikom Dubravkom Jelačićem-Bužimskim. Zagrebački književnik za djecu pozna je današnjoj generaciji osnovaca po lektirnom junaku Letećem Martinu i njegovim pustolovinama:

– Cilj je bio učenicima približiti lektiru u i čitanje knjige kroz uživo upoznavanje s književnikom koji piše za njih. Hvala Matici na podršci i hvala gospodinu Bužimskom na sjajnom susretu i nadam se kako su djeca s ovog susreta pokupila dojmove koji će ih još više privući knjizi. – rekla je ravnateljica orahovačke osnovne škole Maja Škraba. Dubravko Jelačić-Bužimski prvo je ispričao kako je nastao Leteći Martin:

– Putovao sam Slavonijom često, ali po prvi puta sam u Orahovici pa je to za mene novost. Drago mi je da sam ovdje i da mogu predstaviti svoje knjige koje vi imate u svojoj lektiri. Sportski život letećeg Martina napisao sam još davne 1984. godine nakon što sam ga godinama imao u glavi. Kasnije sam napisao još dva nastavka ove knjige i to ”Balkanska mafija” i ”Martin protiv CIA i KGB-a”, a sve ih je zapravo povezivao samo glavni junak Martin. Martin nije nikakav super heroj, ja sam zapravo pisao romane o odrastanju pa iako može preskočiti nekakve visine to je samo u dijelovima lijepe, čiste i netaknute prirode jer on je netko tko žudi za svijetom koji još nije uništen. I to je zapravo jedna metafora ovih knjiga jer u kasnijim nastavcima one ne može letjeti, let je zapravo njegova želja da bude slobodan da bude svoj i to je njegovo odrastanje. Ja sam bi Martinov literarni otac do njegove 18 godina, sada je punoljetan pa neka se brine sam o sebi – rekao je na svoj način Bužimski te orahovačkim osnovcima koji su napunili društvenu dvoranu školskog centra i bili prepuni pitanja, na sebi svojstven izuzetno zanimljiv pripovjedački način odgovarao i pričao o svom djetinjstvu, školovanju, književnom radu, činjenici kako je potomak bana Jelačića, ali ne izravni te životnim putevima i viđenjima. Bužimski je zaključio kako se nada da su mali Orahovčani stekli ponešto dojmova iz ovoga susreta te naglasio kako on iz Orahovice odlazi s puno osjećaja te bogatiji novim vidicima.

(www.icv.hr, vg, Foto:Vladimir Grgurić)

0402knjizevnisusretbuzimski3 0402knjizenvisusretbuzimski2

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content