Potpisan ugovor za opremanje Panonskog drvnog centra kompetencija u Virovitici

U srijedu, 24. veljače 2016. godine, u Virovitici je održano potpisivanje ugovora o opremanju proizvodnog pogona Panonskog drvnog centra kompetencija. Potpisivanju su, uz obnašateljicu dužnosti župana Virovitičko-podravske županije, Sanju Bošnjak, bili nazočni predstavnici tvrtki Schachermayer d.o.o. iz Zagreba te predstavnici VIDRA-e – Agencije za regionalni razvoj VPŽ. Ukupna vrijednosti potpisanog ugovora iznosi 4.273.183,75 kn.

Ugovor se prvenstveno odnosi na dobavu, instalaciju i montažu te puštanje u pogon specijalizirane opreme za proizvodnju svih tipova pločastog i masivnog namještaja. Riječ je o visoko softificiranim strojevima i uređajima klasificiranim prema trenutno najvišem rangu tehnološkog dostignuća za potrebe obrade u drvno-prerađivačkog sektoru – naglasila je na potpisivanju ugovora Sanja Bošnjak.

Od svih ugovorenih strojeva bitno je za naglasiti da u Centar dolazi 5-osni CNC obradni centar i laserska rubna ljepilica. Navedeni strojevi tehnološki su hit u sektoru obrade drva i pločastih materijala, a ovakva tehnologija modeliranja i obrade trenutno ne postoji u RH. Specijalizirana oprema bit će na raspolaganju svim zainteresiranim poduzetnicima, dizajnerima, znanstveno – istraživačkim ustanovama te odgojno – obrazovnim institucijama za potrebe izrade prototipa namještaja te edukaciju i stručno osposobljavanje za rad na pojedinim strojevima.

OPĆENITO O PROJEKTU

U Virovitičko-podravskoj županiji, točnije u Virovitici, u tijeku je izgradnja Panonskog drvnog centra kompetencija. Projekt „Panonski drvni centar kompetencija“, jedan je od prvih projekata koji će biti realiziran iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava „Shema bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu“ iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007-2013. Obuhvaća aktivnosti izgradnje, opremanja i razvoja Centra koji će pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije.

Ukupna vrijednost projekta je 44.701.237,17 kn, a 99% vrijednosti projekta, odnosno 44.245.284,55 kn, bit će financirano iz Strukturnih fondova EU, dok Virovitičko-podravska županija financira razliku od 1%. Prijavitelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a svoje institucionalne kapacitete pojačava suradnjom sa VIDRA – Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije kao partnerom u projektu koja ima stručno znanje, kapacitete i dodatna iskustva za provedbu infrastrukturnih i EU projekata i ostalih pratećih aktivnosti. Centar će biti poveznica između poduzetnika i znanstvene zajednice. Znanstveni partneri na projektu, Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković, kroz projekt će dodatno opremiti svoje laboratorije opremom koja će omogućiti istraživanje i razvoj novih proizvoda od drva s naglaskom na nano tehnologije i nove materijale čija bi se primjena mogla koristiti za premaze za drvo, ljepila, tekstil, metalne spojnice za namještaj i drvne konstrukcije i slično.

Provedba projekta počela je krajem rujna 2014. i odvijat će se kroz 24 mjeseca. U travnju 2015. godine potpisan je ugovor za izgradnju i nadzor Panonskog drvnog centra kompetencija, a početkom svibnja, u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II, započela je izgradnja zgrade Centra. Vrijednost izgradnje Centra je 25 milijuna kuna, izvođač radova je tvrtka Lavčević-inženjering d.o.o. iz Splita, dok stručni nadzor obavlja tvrtka M.G. Plan d.o.o. iz Sesveta.

Misija Panonskog drvnog centra kompetencija je povećati konkurentnost drvno-prerađivačkih tvrtki u Republici Hrvatskoj i u širem Panonskom području pružanjem usluga razvoja i dizajna namještaja i drugih inovativnih proizvoda od drva visoke dodane vrijednosti i usluga istraživanja i razvoja drvnih tehnologija, drvenih konstrukcija za graditeljstvo i pratećih djelatnosti drvno prerađivačke industrije vodeći se načelima povećanja funkcionalnosti proizvoda od drva, smanjenja troškova proizvodnje i distribucije proizvoda od drveta, zaštite okoliša i zaštite zdravlja potrošača. U Centru će biti zaposleno šest djelatnika visoke stručne spreme. Uz istraživanje i razvoj tehnologije i novih proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, te usluge izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva, uslugu produkt dizajna, dizajna pakiranja za proizvode od drva i proizvode pratećih industrija, zatim usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki. Centar će biti otvoren za suradnju sa produkt dizajnerima s obzirom na činjenicu da će u Centru u inovacijskoj tvornici biti moguće izraditi bilo koji prototip novih proizvoda od drva. Inovacijska tvornica biti će opremljena strojevima i opremom vrhunske tehnologije.

Završetak samog projekta planiran je u rujnu 2016. godine, kada će Centar biti u potpunosti  operativno spreman za funkcioniranje i pružanje usluga poduzetnicima u drvno-prerađivačkom sektoru, što znači da će biti izvedeni radovi, kompletno opremljen proizvodni pogon i profesionalni foto studio, akreditiran laboratorij za ispitivanje namještaja, zaposleno, osposobljeno i educirano 6  visokoobrazovnih i stručnih djelatnika, čije znanje će biti na raspolaganju svim zainteresiranim korisnicima pri pronalasku rješenja za poteškoće s kojima se susreću na sve zahtjevnijem tržištu.

SAŽETAK USLUGA CENTRA:
•          Dizajn proizvoda
•          Izrada prototipova i nulte serije proizvoda od drva
•          Kreiranje robnih marki (brendiranje)
•          Istraživanje i razvoj tehnologija, novih proizvoda i usluga
•          Transferi tehnologija prema MSP
•          Povezivanje znanstvenih ustanova i poduzetnika
•          Snimanje novih proizvoda (Foto studio)
•          3D skeniranje, modeliranje i printanje
•          Tvornička kontrola i certificiranje proizvoda od drva
•          Izrada promidžbenih materijala za poduzetnike
•          On-line burza
•          Organizacija skupova sa stranim EU kupcima
•          Burza stručnih djelatnika
•          Savjetovanje i edukacija

Investitor, Virovitičko-podravska županija, vjeruje kako će usluge Centra koristiti ne samo poduzetnici iz Hrvatske, već i korisnici iz drugih zemalja u regiji, prvenstveno iz Mađarske i Bosne i Hercegovine, a uskoro započinje obilazak malih i srednjih poduzetnika, drvnih proizvođača, na području Virovitičko-podravske županije i regije. Svakodnevno zaprimamo upite od strane zainteresiranih poduzetnika, strukovnih udruženja i klastera, proizvođača namještaja, proizvođača drvenih podnih obloga te drvenih konstrukcija, dizajnera, inovatora… kako sa područja regije tako i iz susjednih zemalja.
Centar je otvoren za partnerstvo sa svim zainteresiranim dionicima iz sektora šumarstva, tehnologije, poduzetništva, a sve u svrhu unaprjeđenja poslovanja i postizanja što boljih rezultata te unaprjeđenja gospodarske situacije Virovitičko-podravske županije, cijele Hrvatske, ali i šire regije.

OSNOVNI SADRŽAJI CENTRA:
•          Inovacijska tvornica i izložbeni prostor – neto površine oko 1.060 m²,
•          Foto studio – neto površine oko 75 m²,
•          Višenamjenski prostor za prezentacije, sastanke i slično – neto površine oko 150 m²,
•          Istraživanje i razvoj – neto površine oko 100 m²
•          Uredi i prateći uredski prostori – neto površine oko 300 m²,
•          Laboratorij za ispitivanje materijala – neto površine oko 180 m²,
•          Parkirni prostor – natkriveni prostor sa sunčanom elektranom – neto površine oko 225 m²
•          Parkirni prostor – neto površine oko 280  m²

(www.vpz.hr)

POVEZNICA ZA PREUZIMANJE 3D VIZUALA:
https://jumbo.iskon.hr/download/53673bb0-e39a-4a1f-b807-3b5ac7f74164

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content