Reforma javne uprave nije moguća bez temeljite analize

Udruga općina u Republici Hrvatskoj podržava mišljenje ministrice uprave Dubravke Jurline Alibegović, izneseno u središnjem Dnevniku HRT-a 1. veljače vezano za ukidanje, odnosno smanjenje broja jedinica lokalne i regionalne samouprave te smatra da se nikakve izmjene ne mogu i ne smiju provesti bez analize i temeljitog istraživanja.

Kao što su u samom prilogu naglasili građani, lokalna samouprava ima snažan utjecaj na kvalitetu i unaprjeđenje života stanovnika. Kao prva spona između vlasti i naroda u hrvatskim selima, naseljima i gradovima, lokalna samouprava mora biti dovoljno osnažena, a tijela javne uprave na usluzi građanima.

„Udruga općina sustavno se posljednjih pet godina zalaže za decentralizaciju i reformu javne uprave, inicira poboljšanja i daje prijedloge kako sustav učiniti efikasnijim i u službi građana. Gostovanje nove ministrice uprave Dubravke Jurline Alibegović u Dnevniku HRT-a ukazalo je na pozitivan zaokret o promišljanju reformi javne uprave. Promjene i reforme su nužne, ali se ne smiju donositi bez temeljitih i sustavnih analiza i studija. Cilj je decentralizirati i olakšati sustav javne uprave, a ne mahnito i nepromišljeno stvarati rezove i ljudima u selima uskraćivati njihovo pravo na razvoj, uslugu i bolji životni standard“, istaknuo je predsjednik Udruge općina u RH Đuro Bukvić.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content