Za opstanak duhanske proizvodnje neophodna je viša otkupna cijena duhana

Predstavnici Udruge hrvatskih proizvođača duhana “Krupan list” iz Virovitice sudjelovali su na radnom sastanku u Zagrebu s predstavnicima multinacionalne duhanske kompanije BAT, u čijem je sastavu i Tvornica duhana Rovinj. Na sastanku se razmatrala problematika duhanskog gospodarstva s naglaskom na problem u proizvodnji duhana uvjetovan između ostalog i niskim otkupnim cijenama duhana u Hrvatskoj. Zaključeno je da duhansko gospodarstvo prolazi kroz mnoge izazove koji su potencirani s vrlo visokim akcizama na duhanske proizvode, prilagođavanja obliku pakiranja i formi duhanskih proizvoda u skladu s europskim propisima i sve većoj ilegalnoj trgovini duhanom. Predstavnici BAT-a izrazili su razumijevanje za problem u proizvodnji duhana u Hrvatskoj, tj. niske otkupne cijene duhana i najavljeni gubitak potpora u 2017. godini, a rješenje problema vide u tripartitnom razgovoru između proizvođača, BAT-a i države.

– Duhanci su zadovoljni što se o tom njihovom višegodišnjem problemu počelo razmišljati na višoj razini, ali smo ujedno i razočarani jer smo od ovog sastanka očekivali daleko više –
rekao je Željko Aragović, predsjednik Udruge “Krupan list”.

– Nismo dogovorili ništa konkretno, a ovo planiranje deklarativnog razgovora koji će se eventualno dogoditi u budućnosti, nije napravilo nikakav pomak unaprijed. Držim da nemamo više vremena za nekakve dugoročne pregovore i razgovore. Ne znamo kad će doći i hoće li doći do tog razgovora i što mi možemo očekivati od njega. Ako i dobijemo neku državnu pripomoć, ona će najvjerojatnije biti simbolična, što neće riješiti naš problem. Jedino rješenje koje može održati duhansku proizvodnju kod nas je znatno povećanje otkupnih cijena duhana koje bi trebalo nastupiti već tijekom ove godine – rekao je predsjednik Udruge proizvođača duhana “Krupan list” Željko Aragović.

(www.icv.hr, bs, Foto:Arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content