Anketa: Tomislav Tolušić je treći najpozitivniji ministar u Vladi RH…

Agencija za istraživanje političkog raspoloženja građana „Cro electo“ provela je istraživanje popularnosti stranaka i političara na uzorku od 1500 ispitanika na području cijele Republike Hrvatske. Zastupljenost ispitanika je proporcionalna po dobnoj, spolnoj i obrazovnoj strukturi, te po rasprostranjenosti stanovanja s obzirom na ruralna i urbana područja. Zbog toga ovo istraživanje ima vrlo veliku vjerodostojnost.
Najpopularnija stranka u Hrvatskoj u mjesecu ožujku je Hrvatska demokratska zajednica koja uživa potporu 29,11 % ispitanih. Druga je Socijaldemokratska partija Hrvatske koju podupire 25,24 % anketiranih. Da su ovih dana izbori, prag bi još prešao samo Most kojeg podupire 5,82 % građana koji su sudjelovali u istraživanju.
Ako ove rezultate usporedimo s istima koje je ove godine provodila ista agencija vidjet ćemo da tri vodeće stranke bilježe blagi pad povjerenja birača. Mjeseca dana ranije za HDZ bi glasovalo 29,42 %, a za SDP 25,50 % ispitanika. Najveći pad ima Most kojem bi prije mjesec dana svoj glas dalo 7,88 % anketiranih. Rezultati u veljači također imaju trend pada u odnosu na siječanj kad je HDZ uživao potporu 29,68 %, SDP 25,81 %, a Most 11,08 % ispitanika.
S obzirom na aktualna politička zbivanja reklo bi se da najveće političke stranke plaćaju cijenu problema u vlastitim redovima. SDP-u vodi vrlo prljavu kampanju unutarstranačkih izbora, dok vladajući HDZ i Most nisu kroz Vladu uspjeli ispuniti očekivanja građana. Pad posebno kod vladajućih vidljiv je i kad je u pitanju popularnost koalicija koje su izašle na izbore. Rezultati Mosta jednaki su rezultatu stranke Most. Upravo to pitanje, što su oni stranka ili Most, moglo bi biti razlogom najvećeg pada popularnosti. Građani ih očito sve manje prepoznaju.
Domoljubna koalicija je u siječnju uživala potporu 34,98 %, u veljači 34,67 %, a u ožujku 33,85 % ispitanika. Koaliciji Hrvatska raste u siječnju bi svoj glas dalo 27,92 % anketiranih, u veljači 27,82 %, dok bi u ožujku to učinilo 27,46 % onih koji su odgovarali na pitanja.
Lista najpozitivnijih i najnegativnijih političara također daje odgovore o pitanjima koja su vezana na razloge ovakvog kretanja političkog raspoloženja građana. Najpopularnija je i dalje predsjednica Republike koju podupire 29,18 % ispitanih. Drugi je ministar kulture Zlatko Hasanbegović s 11,80 & dok je treći predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko s 11,70 %. Premijer Tihomir Orešković je na četvrtom mjestu s postotkom popularnosti od 10,46 %. Inače, na listi najpozitivnijih ministara u Vladi RH, bivši virovitičko-podravski župan, a danas ministar regionalnog razvoja i EU fondova, Tomislav Tolušić, nalazi se na 3. mjestu… (www.direktno.hr)
ministri

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content