Na današnji dan: 14. ožujka

U Danici objavljena pjesma Antuna Mihanovića “Horvatska domovina”
Antun Mihanović (1796.- 1861.) hrvatski je književnik koji je neprolaznu slavu stekao pjesmom “Horvatska domovina” koja je krajem 19. stoljeća postala hrvatska himna. Pjesma je prvi put objavljena 1835. u desetom broju Gajeve “Danice” i to upravo na današnji dan. “Horvatsku domovinu” ili prema prvom stihu “Lijepu našu” uglazbio je Vinkovčanin Josip Runjanin, a prvi put javno je izvedena 1861. Kao nacionalna himna prihvaćena je 1891.

Prvi Amerikanac lansiran ruskom raketom
Na današnji dan 1995. godine prvi je put jedan američki astronaut NASA-e poletio u svemir na ruskom brodu. Ime mu je bilo Norman Thagard, a lansiran je u svemir s kozmodroma Bajkonur raketom Sojuz-U2.

Britanci bacili na Hitlerovu Njemačku svoju najjaču bombu “Grand Slam”
Na današnji dan 1945. godine Britanci su izvršili prvi napad na Njemačku svojim najjačim bombama. Radilo se o tzv. “Grand Slam” bombi, do tada neviđenih dimenzija i mase. Ta je bomba bila teška čak 10,000 kilograma, a bila je napunjena specijalnim eksplozivom zvanim Torpex (50% snažniji od TNT-a po jedinici mase).

Patentiran stroj koji je mehaničkim putem odvajao sjeme od pamuka “Cotton gin”
Eli Whitney (1756. – 1856.) je bio američki inovator koji je otkrio stroj za čišćenje pamuka. Upravo na današnji dan Whitney je patentirao je takozvani “Cotton gin”.

Predstavljena verzija Linuxa 1.0.0.
Linux je ime za jezgru (engl. kernel) računalnog operacijskog sustava sličnog Unixu, ali najčešće i za cijeli operacijski sustav baziran na toj jezgri. Linux je dobio ime po svom izvornom autoru Linusu Torvaldsu. 14. ožujka 1994. godine predstavljena je verzija Linuxa 1.0.0. čime su otvorena vrata za razvoj open-source sustava.

Beatlesi sudjelovali na audiciji u Liverpoolu
1960. godine sastav The Silver Beats (kasnije poznati kao The Beatlesi), sudjeluju na audiciji za sviranje u klubu ‘The Latham’ u Liverpoolu.

Rođen Albert Einstein
1879. godine rođen je Albert Einstein, njemački fizičar i nobelovac. Albert Einstein je formulirao posebnu i opću teoriju relativnosti kojima je uveo revoluciju u modernu fiziku. Pored toga, doprinio je napretku kvantne teorije i statističke mehanike.

Rođen Quincy Jones
1933. godine rođen je Quincy Jones, američki jazz glazbenik i kompozitor

Rođen Billy Crystal
1948. godine rođen je Billy Crystal, američki glumac i komičar

Preminuo Karl Marx
1883. godine preminuo je Karl Marx, njemački filozof, politički ekonomist, revolucionar i osnivač Međunarodnog saveza radnika ili Prve Internacionale. Iako je doktorirao filozofiju, puno se više bavio političkom aktivnošću i spisateljskom djelatnošću, a posebno ekonomijom.

Preminuo Mato Lovrak
1974. godine preminuo je Mato Lovrak, hrvatski književnik. Mato Lovrak je pisao pripovijetke, ali je osobitu popularnost stekao romanima tematski vezanim uz djetinjstvo. Najpoznatija njegova djela su “Družba Pere Kvržice” i “Vlak u snijegu”.

(www.icv.hr, Foto:wikipedia)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content