Na današnji dan: 9. ožujka

Donijeta Hrvatska pragmatička sankcija
Hrvatski sabor je 1712. godine donio zaključak nazvan Hrvatska pragmatička sankcija kojom je regulirano pitanje nasljedstva hrvatskog prijestolja. Njome je efektivno osigurano prijestolje ženskoj lozi Habsburgovaca ukoliko ne bi bilo muškog nasljednika krune, ali je i dokazao da Hrvatska ima punu autonomiju unutar Habsburške Monarhije.

Upriličeno vjenčanje Napoleona i Josephine
Napoleonova prva supruga Josephine Beauharnais nije rođena u Europi, nego na Karibima, točnije na otoku Martinique, u bogatoj obitelji koja je posjedovala plantažu šećerne trske. Kad je imala 16 godina Josephinu su udali za bogatog plemića vikonta Alexandrea de Beauharnaisa, koji je bio sin guvernera Martiniquea. Bio je to dogovoreni brak i Josephine se preselila k mužu u Francusku. Za vrijeme francuske revolucije njen je suprug postao general i zapovjednik francuskih armija na Rajni. Imali su dvoje djece – sina Eugenea (kojeg će Napoleon kasnije postaviti za potkralja Italije) i kćer Hortense (koja se udala za Napoleonovog brata). S dolaskom revolucionarnog terora, Josephininog prvog supruga smaknuli su na giljotini, jer je navodno slabo branio zemlju. Mlada udovica upoznala je Napoleona 1795., kad su njoj bile 32 godine, a njemu samo 26. Postali su ljubavnici, a sljedeće godine Napoleon ju je zaprosio i vjenčali su se na današnji dan u građanskoj ceremoniji. Napoleonova ljubav bila je strastvena, što se može vidjeti iz njegovih pisama Josephini, od kojih su mnoga ostala sačuvana do danas.

Premijerno prikazana opera Nabucco
Treća opera Giuseppea Verdija, Nabucco premijerno je 1842. godine prikazana u Milanu te je postigla velik uspjeh što je Verdija svrstalo među najuspješnije talijanske operne autore. Nabucco je opera u četiri čina za koju su libreto napisao Temistocle Solera prema drami Nabucodonosor Augustea Ancie-Bourgeoisa i Francisa Cornua kao i prema baletu Nabucodonosor Antonija Cortesija.

U New Yorku po prvi puta predstavljena lutka Barbie
Na međunarodnom sajmu igračaka koji se 1959. godine održao u New Yorku premijerno je predstavljena Barbie, jedna od najpoznatijih svjetskih igračaka. Lutku koju je proizveo Mattel, Inc. zamislila je poslovnjakinja Ruth Handler koja je ideju za Barbie dobila od njemačke lutke Bild Lilli koja se proizvodila od 1955. do 1964. godine.

Preminuo Ivo Robić
Na današnji dan 2000. godine preminuo je Ivo Robić, popularni hrvatski pjevač zabavnih melodija, pionir zabavne glazbe, i prvi koji je napravio i veliku međunarodnu karijeru. Ploču Morgen, prodao je u preko milijun primjeraka tako da ga od tad zovu Mister Morgen, ona je i danas najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao. Ljetni nastupi u Opatiji donijet će Robiću i prvi inozemni angažman, njegov nastup 1955. godine se toliko dojmio vlasnika noćnog kluba iz bavarskog ladanjskog gradića Hof an der Saale, da je angažirao Robića i za svoj klub. Tako je Robić prvi put otišao u Njemačku te ostao sedam mjeseci i stekao dragocjena iskustva za kasniji proboj na to tržište. Slijedeća godina donijela je Robiću još jednu sjajnu priliku, predstavnici čehoslovačke diskografske kuće Supraphon, koja je tad bila nešto u svijetu diskografije, došli su u Beograd 1956. godine pronaći izvođače za svoju kuću, odabrali su Robića. Robić je i tu šansu odmah iskoristio i snimio te iste godine singl ploču Vaš dum šel spat. Suradnja s Praškim Supraphonom tekla je godinama te je Robić izdao 55 singlica (uglavnom prepjeve popularnih hitova tog vremena) između 1956.-1965. godine. Za Robića je bila uspješna i 1957. godina tad je odabran od strane istočno njemačkog glazbenog menadžera da zajedno s beogradskom pjevačicom Lolom Novaković nastupi na Leipziškom sajmu kao predstavnik Jugoslavije. Svi ti uspjesi u neposrednom susjedstvu dojmili su se i ljudi iz Hamburške diskografske kuće Polydor, tako da je krajem 1958. Robić dobio poziv za probno snimanje. Nakon potpisivanja ugovora, 4. veljače 1959. godine snima skladbu Morgen švicarskog skladatelja Petera Moessera, u aranžmanu i uz pratnju orkestra Berta Kaempferta. Morgen je Robića lansirao u onovremene zvijezde lakih nota.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content