Drugi tjedan zaredom porasle cijene goriva

Drugi tjedan za redom u Hrvatskoj rastu cijene goriva. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, cijena litre eurosupera 95 od utorka je viša za 7 lipa i sada se prodaje u rasponu od 8,24 do 8,28 kuna, ovisno o kompaniji. U posljednja dva tjedna, litra benzina, kao i eurodizela, poskupila je ukupno 12 lipa.

Naime, cijene dizelskih goriva u utorak su minimalno porasle. Prema informacijama portala cijenegoriva.info litra eurodizela skuplja je za 1 lipu i sada se prodaje u rasponu od 7,42 do 7,45 kuna. Također, od utorka vozači koji koriste autoplin, litru plaćaju 3 lipe više, a na većini postaja prodaje se po cijeni od 3,69 kuna. Neki distributeri kao što je Plinski centar Zagreb ovu vrstu goriva prodaju po čak 30 lipa nižoj cijeni (3,39 kuna).

Promjena cijena goriva u Hrvatskoj posljedica je kretanja cijena naftnih derivata na takozvanom Mediteranskom tržištu i kretanja tečaja dolara u odnosu na kunu. Prosječni tečaj prošloga tjedna porastao je za 1,37 posto te je vrlo vjerojatno i uzrokovao poskupljenje goriva (eurodizela sigurno). Budući da je tečaj dolara u utorak 1,04 posto viši nego dan prije i ako se taj trend nastavi do kraja tjedna, te ako bude jačeg utjecaja rasta cijena sirove nafte u svijetu na Mediteransko tržište, idućega tjedna mogli bi očekivati novi rast cijena.

(www.poslovni.hr)