Iz Virovitičkog lista: Emanuel Mojzeš, Mario i Siniša Kovačević, Matej Hetzel i Sven Sabo napravili robotsku ruku

Na 21. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2016. svoje inovacije izložili su učenici Tehničke škole Virovitica smjera Elektrotehničar i Računalni tehničar u strojarstvu. Na njihovom izložbenom prostoru svi posjetitelji mogli su vidjeti robotsku ruku izrađenu na 3D printeru, robotska kolica te maketu pametne kuće kojom se upravlja putem android aplikacije, alarm za košnice… Njihovi mentori Domagoj Lisjak i Igor Kućan pripremaju ih za Smotru radova koja će se održati u travnju ove godine u Zagrebu.

IVOR STOJEVSKI JE POKRENUO IDEJU

– Ideju je pokrenuo Ivor Stojevski, učenik 4. razreda elektrotehnike, koji je bio malo više informiran o tim sustavima. Zamolio me da mu budem mentor za Smotru radova. On je radio pametnu kuću s kompletnim mobilnim upravljanjem, a tu su se naravno uključili i ostali učenici 4. razreda. Luka Kusturić je izradio auto mini robot i alarm za košnicu. Ja sam se dosjetio da bismo mogli napraviti i nešto zahtjevnije, odnosno robotsku ruku koja je potpuno upravljiva ljudskom rukom putem fleksibilnih senzora koja je izrađena na 3D printeru, a koji posjeduje Tehnička škola. Znači, sve je napravljeno u školi. U izradi ruke sudjelovali su učenici 3. razreda Emanuel Mojzeš, Mario Kovačević, Siniša Kovačević i Matej Hetzel smjera Elektrotehničar i Sven Sabo smjera Računalni tehničar u strojarstvu – kazao nam je jedan od njihovih mentora Igor Kućan, profesor stručnih predmeta smjera elektrotehničar u Tehničkoj školi Virovitica.

IMG_0178Inače, ovo je učenicima i njihovim mentorima bio prvi put da su izložili te radove, a u travnju ove godine idu na Smotru radova na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagreb.

Idemo u Zagreb i nadamo se da ćemo dobro proći na toj smotri jer, ipak, učenici su dali sve od sebe. Inače, ono što je zanimljivo je to da mi ne radimo sa standardnim Arduino sustavom s kojim se zapravo i radi sva ta tehnologija, nego s Croduinom, koji su napravili dečki iz Osijeka. Na sajmu je bilo dosta upita, pa tako i iz Lovačkog društva, da im osmislimo nekakve alarme, ali planiramo još dosta toga. Učenici su najviše zaslužni jer bez njih ničega ne bi bilo te zahvaljujem i Tehničkoj školi Virovitica koja je prepoznala naš rad i omogućila da sve to ostvarimo – zaključio je Kućan. Cijeli tekst možete pročitati u najnovijem broju Virovitičkog lista. (www.icv.hr, vle, Fotografije: Matija Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content