”Moderna mjesta srca moga” Nives Opačić predstavila u Orahovici

U orahovačkoj srednjoj školi ”Stjepan Ivšić” , a u organizaciji škole i Ogranka Matice hrvatske, gostovala je umirovljena profesorica Nives Opačić, jedna od najdosljednijih promicateljica hrvatskoga jezika i kulture u Hrvatskoj. Profesorica Opačić predstavila je svoju knjigu “Moderna mjesta srca moga” te pričajući o knjizi, govorila je o mjestima i ljudima, poznatim i nepoznatim javnosti. Ovi njezini putopisi pokazuju strast, ali i čašćenje svoje zemlje, svih njezinih dijelova, pokazuju svestrano obrazovanu osobu koja je u sebi nosila tolike čežnje da vidi i doživi mjesta svoje domovine:

– Moram reći da sva putovanja kojih je bilo poprilično, nisu prešli južnu hemisferu, dakle sva moja putovanja bila su po sjevernoj hemisferi, uglavnom Europa. Čudili su ljudi koji me poznaju i prate moj rad, kako to da osoba koja se bavi jezikom piše putopise.. Izbor mjesta po Hrvatskoj koje sam opisala je bio, da je osnovno to, da mjesto mora biti manje te da ta mjesta budu raspoređena po svakoj županiji. Svako mjesto koje sam opisala je vezano uz neki detalj mog života. Npr. u Virovitičko-podravskoj županiji sam izabrala Suhopolje jer ono što je mene u tom mjestu privuklo i što me nagnalo da pišem o njemu je vrlo neobična klasicistička crkva svete Terezije. Moja baka se zvala Terezija i ona mi je bila vodič u toj priči, a kasnije sam se prisjetila svog prvog susjeda koji je bio vrlo specifičan i bio je iz Suhopolja. Eto, tako sam otprilike birala motive za svako pojedino mjesto, uvijek je postajala neka asocijacija ili emocija. – rekla je Nives Opačić te u nastavku u svom prepoznatljivom predavačkom stilu pričala o ljepoti hrvatskog jezika te na kraju, kao i uvijek s osmijehom potpisala nekoliko svojih knjiga Orahovčanima, a učenicima poručila:

– Ja nemam nekakve iluzije, znam da vi uglavnom ne čitate, ali ako pročitate neki moj stručni ili pisani rad nebi bilo razlike od onoga što sad govorim. Ja pišem onako kako pišem i govorim onako kako govorim u jednom jedinstvu mišljenja govorenja i činjenja. Baveći se jezikom, mišljenja sam da je to struka koja zadire u sve ostale, jer važno je reći ono i onakvo kako ti je na srcu, onda je to razumljivo, čitljivo i vama čitateljima zanimljivo. – zaključila je Opačić.

(www.icv.hr, vg, Foto: Vladimir Grgurić )

1603nivesopacic2

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content