Održana prezentacija i edukacija udrugama na temu novih pravila za financiranje redovnog rada i programa

Dana, 23. ožujka 2016. godine s početkom u 18:00 sati, održana je prezentacija udrugama koje djeluju na području grada Orahovice, na temu novih pravila, mjerila i kriterija za financiranje redovnog rada udruga kao i programa odnosno projekata.
Na prezentaciji su prisustvovali gospodin Darko Žužak, zamjenik gradonačelnika grada Orahovice, koji je nazočne pozdravio i kratko opisao razlog održavanja predavanja, te Zvonko Nađ, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela i Sonja Gluvaković, viša stručna suradnica za pravne poslove Grada Orahovice koja je vodila prezentaciju.

Na predavanju se nastojalo ukazati udrugama na nastale promijene te predstavnike udruga upoznati s činjenicom kako će prema novim pravilima postupati.
Iako su predstavljeni brojni noviteti, upozorilo se i na dosadašnje potrebe poput toga da svaka udruga mora imati RNO broj koji će zatražiti od Ministarstva financija, usklađen Statut sa Zakonom o udrugama, predstavljen je i novi model financiranja, kako da udruge postupaju od objave Javnog poziva, prikupljanja natječajne dokumentacije, ocjenjivanja programa i projekata pa do konačne realizacije, odnosno do povlačenja financijskih sredstava i praćenja realizacije programa.

Gđica Gluvaković istaknula je kako se predstavnici udruga svakako trebaju prilagoditi na novonastale promjene ali sve udruge koje su do sada funkcionirale na ispravan način zasigurno neće osjetiti promjene.

Važno je napomenuti kako krajnji cilj nije gašenje udruga, rezanje sredstava i onemogućivanje njihova rada već upravo suprotno, prikazati da postoji mogućnost povlačenja sredstava od više davatelja, ulaganje u veće i bolje projekte i samim time bolji i kvalitetniji rad udruga. Ulaganjem malo više truda i vremena sve udruge mogu imati kvalitetne projekte i opravdati svrhu svog postojanja.

(www.orahovica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content