Promocija “Bajke o Golom otoku” u Pitomači

Na Uskrsnu subotu, 26. ožujka u konferencijskoj sali Općine Pitomača odazvalo se pedesetak ljudi pozvanih na predstavljanje knjige – publikacije Luke Hrvatića “Bajka o Golom otoku”.

Ispred organizatora, “Centra za kulturu općine Pitomača” prisutne je pozdravio vršitelj dužnosti ravnatelja Domagoj Stilinović. Promociju je otvorio općinski načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić i zahvalio se Hrvatiću, učitelju i piscu na svemu učinjenom. Martin Previšić se zahvalio za suradnju Luki Hrvatiću i dobivenim podacima o Golom otoku. Koristio ih je za izradu svojeg doktorata iz povijesti zbog objektivnog pristupa temi bez mučeništva.

Želimir i Melita Hrvatić čitali su ulomke iz knjige “Bajka o Golom otoku”. Potom je sam autor rekao: “Sve je počelo tako da je mladi student Martin Previšić pripremao diplomsku radnju pod nazivom Međunarodni odnosi SFRJ i međusobni odnosi socijalističkih republika poslije II. Svjetskog rata s posebnim osvrtom na Goli otok. U arhivima UDBE, našao je vrlo oskudne podatke o Golom otoku pa je odlučio posjetiti još dostupne osobe koje su bile na njemu. Na jednom popisu osoba lišenih slobode iz 1959. godine našao je i moje ime. Nazvao me je zamolio za razgovor i posjet. Razmišljao sam. Od tada prošla su mnoga desetljeća. Time ne mogu nikome ništa nauditi, a mogu pridonijeti spoznaji istine, dakako istine s mojeg stajališta i pristao sam na razgovor. Tako je nastala Bajka o Golom otoku.

Goli otok danas za mene je samo izmišljena Bajka, a postoji otok na kome su tri palme, otok mira, sreće i ljubavi na koji ćemo svi jednom doći” – rekao je Luka Hrvatić.

Slijedio je župnik Ivica Puškadija sa svojim govorom.

Svečanost predstavljanja knjige uveličali su na gitari Luka Horvat i klavirska pratnja Doroteje Veličan, inače profesorice pjevanja. Kristina Domović otpjevala je melodije “Jalta, Jalta” i Preradovićevu pjesmu “Miruj, miruj, srce moje”.

Svi posjetitelji i učesnici primili su na dar Lukinu Uskrsnu čestitku i knjigu.

(www.pitomaca.hr)

Promocija knjige Bajka o Golom otoku  - promotori 1200 - kopija Promocija knjige Bajka o Golom otiku Luke Hrvatia 1194  - kopija - kopija

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content