Sanacija nije uspjela: Dug Opće bolnice Virovitica narastao na čak 69 milijuna kuna

Kako se moglo čuti na sjednici Županijske skupštine VPŽ, dug Opće bolnice Virovitica, 31. prosinca iznosio je 69 milijuna kuna. Od navedenog iznosa, 31.000.000,00 otpada na kredit, a 25 milijuna na obveze prema dobavljačima. Istodobno, 7 milijuna su obveze prema zaposlenicima.
– Prestanak sanacija je u tijeku te po izglasavanju Zakona u Hrvatskom saboru, Županija će u roku od 15 dana formirati novo Upravno vijeće i novog vd ravnatelja, čime sanacija automatski prestaje. Ono što se iz Izvješća Opće bolnice Virovitica može iščitati jest to da sanacija, što je potvrdio i resorni ministar, niti u jednoj bolnici nije uspjela i da je bila politički “obojena”. Sada preostaje preuzimanje bolnice s ovim gubitkom koji se neće nadoknađivati iz državnog proračuna, već kroz uštede u samom poslovanju bolnica – istaknula je između ostalog obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak.
Podsjetimo, Opća bolnica Virovitica predana je u ožujku 2013. tadašnjoj Vladi u sanaciju. Dug bolnice tada je iznosio 21 milijun kuna, od čega je 19 bilo – na ime lijekova. Prema Izvješću iz 2014. dug je iznosio 30 milijuna kuna, dok je danas on vrtoglavih 69.000.000,00. Sanacijsko vijeće i sanacijska ravnateljica Marijana Živko očito sanaciju nisu proveli na kvalitetan način, ukoliko se uopće može reći da je provođena, a ovakvo stanje traži što hitnije vraćanje bolnica njihovim osnivačima kako bi se stalo na kraj galopirajućem rastu duga. (www.icv.hr, mb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content