Škola u Brezovici dobila ime prema poginulom hrvatskom branitelju u Domovinskom ratu Tomislavu Lukačeviću

U subotu, 19. ožujka, u Brezovici je uz nazočnost brojnih gostiju svečano otkrivena nova ploča Područne škole Tomislava Lukačevića Brezovica. Područna škola u Brezovici, koja se nalazi u sklopu Osnovne škole Gradina, izgrađena je 2009. godine i na inicijativu Mjesnog odbora Brezovica, na čelu s predsjednikom Vjekoslavom Moslavcem, od sada će nositi ime “Osnovna škola Gradina, Područna škola Tomislava Lukačevića Brezovica”.

Svečanosti su, između ostalih, nazločili ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić, saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI Đuro Glogoški, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, načelnik Općine Gradina Dražen Peić, predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata…
Nazočnima su se prvo obratili ravnateljica Osnovne škole Gradina Ljiljana Bakić i predsjednik Mjesnog odbora Brezovica Vjekoslav Moslavac koji su, između ostaloga, govorili o razlogu promjene imena škole te ulozi poginulog branitelja u Domovinskom ratu.
Obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak između ostalog kazala je:

Nisam poznavala pokojnog Tomislava Lukačevića, ali zahvaljujući njegovoj žrtvi, mi danas imamo Domovinu koju smo htjeli i slobodu kojoj smo težili. Na nama je da to očuvamo, a to ćemo napraviti tako da i našoj djeci prenesmo znanje i činjenice o Domovinskom ratu te nikada ne zaboravimo što je on značio za sve nas.

Saborski zastupnik Josip Đakić nazočnima je, između ostaloga, rekao:

Danas kad ova područna škola počinje nositi ime jednoga od ljudi koji su svoj život dali za slobodu i suverenost Republike Hrvatske, pokazujemo da oni koji su se žrtvovali za nas imaju mjesto među velikanima hrvatske povijesti. Uvijek s nama moraju živjeti oni koji su svoj život dali za Domovinu – naglasio je Josip Đakić.

Ministar Tomislav Tolušić obratio se nazočnima riječima:

Ovo je jedan simboličan čin koji financijski ne košta ništa, a smatram da je vrijedniji nego cijela ova škola, a i sve škole koje smo napravili u zadnjih dvadestak godina. U zadnjih samo 8 godina napravili smo dvadesetak ovakvih istih škola, a ne bismo napravili niti jednu da 90-ih nije bilo Tomislava i ostalih tisuća naših branitelja koji su poginuli ili onih koji su preživjeli i ostali ranjeni.O našoj povijesti, o Domovinskom ratu, svi vi ovdje znate puno. Pitanje je koliko će o tome znati naša djeca. Zadnjih godina počelo se zaboravljati hrvatske branitelje i Domovinski rat, a nadam se da će sada krenuti nabolje i da ćemo te stvari ispravljati – rekao je Tolušić.

Novu ploču Područne škole Tomislava Lukačevića Brezovica otkrila su djeca koja pohađaju školu i majka pokojnog Tomislava.

Navik on živi, ki zgine pošteno – riječi su koje su se mogle čuti na završetku svečanosti, a zasigurno će i novo ime područne škole pridonijeti da ostane sjećanje na pokojnog Tomislava Lukačevića.

(www.vpz.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content