Slavonski župani o poteškoćama u raspolaganju državnom imovinom i poljoprivrednim zemljištem

U srijedu, 30. ožujka, u Virovitici je održana koordinacija župana i predstavnika pet slavonskih županija. Na koordinaciji su, između ostalih, bili prisutni obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, predsjednica Županijske skupštine VPŽ Ana-Marija Petin, župani, zamjenici župana i predstavnici 4 slavonske županije, v.d. ravnatelja Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, ravnatelj ŽUC-a Bruno Perkec, pročelnici županijskih upravnih odjela Ivan Horvat i Igor Andrović.

Na koordinaciji je raspravljano o problematici raspolaganja državnom imovinom pri Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, kao i raspolaganjem državnim zemljištem pri Agenciji za poljoprivredno zemljište. Svi prisutni složili su se i zaključili kako bi se raspolaganje državnom imovinom i zemljištem trebalo vratiti odnosno spustiti na područnu i lokalnu samoupravu. Razlog tomu je sporost i netočnost državnog aparata u dodjeli i procjeni državne imovine.

Uz problematiku oko državnog zemljišta i imovine, razgovarano je i o izradi Master plana funkcionalne regije Istočne Hrvatske te o aktualnim natječajima i europskim fondovima.

Obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak tom je prigodom istaknula:

– Jedna od tema koordinacije bila je daljnja decentralizacija sustava odnosno spuštanje pojedinih pitanja s državnog nivoa na regionalnu tj. lokalnu samoupravu, a to se odnosi na raspolaganje državnom imovinom i poljoprivrednim zemljištem, što je za područje Slavonije itekako bitno – rekla je Bošnjak.

Tom prigodom pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović je rekao:

– Raspravljali smo, između ostalog, i o izradi prometnog Master plana za istočnu Hrvatsku. Postojanje takvog dokumenta na regionalnoj razini omogućit će istočnoj regiji, kao i svim županijama, uključenje prioriteta regije u strategiju prometnog razvoja te korištenje sredstava iz EU fondova za financiranje projekata vezanih uz promet – naglasio je Andrović.

(www.vpz.hr, foto: M. Bašić)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content