Tomislav Tolušić: Loše se radilo, za spas nam trebaju velike promjene

Počeo je Tjedan europskih fondova u Zagrebu, a reporterka N1 televizije, Ivana Franić razgovarala je s ministrom regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislavom Tolušićem.
– Do 2023. Hrvatskoj je na raspolaganju 10,7 milijardi eura. S tim možemo obnoviti prometnice, željeznice, modernizirati bolnice, spasiti ruralna područja, izgraditi nove domove zdravlja i škole… No, u svemu tome mi moramo biti uspješni, moramo znati kako uzeti novce koji su nam na raspolaganju”, rekao je Tolušić za N1.
– Zadnjih nekoliko tjedana radimo na tome da u idućih 5 – 6 godina Hrvatska te novce i povuče” – dodao je.
– Mi smo zakomplicirali sve što smo mogli, i kao država i kao birokracija. To moramo pojednostaviti. Ne može nam se desiti da imamo novce i natječaj, a ljudi ih ne mogu uzeti jer ne mogu zadovoljiti silnu birokraciju”, rekao je ministar opisujući najveće probleme u povlačenju europskog novca.
Najavio je i da će se ove godine povući milijardu eura, ali da se pravi rezultati vidjeti 2017. i 2018.
Tolušić kaže i da se loše radilo zadnje četiri godine, i da mora doći do promjena koje će nas spasiti “da ova Hrvatska ne ode u krivom smjeru”.
– Poanta je da subvencije iz nacionalnih sredstava zamijenimo europskim novcem.
Tijekom svečanosti otvaranja Tjedna EU fondova koji se u Kongresnom centru Forum održava od 7. do 11. ožujka, Tolušić je naglasio da su projektne procedure vezane uz povlačenje novca iz EU fondova maksimalno zakomplicirane te izvijestio da se radi na njihovom pojednostavljenju. Regionalne razvojne agencije, općine, gradove, i županije vidi kao partnere uz čiju će pomoć europski novac stizati u Hrvatsku.
Ocjenjuje da je Hrvatskoj nedostaje stručnjaka za EU fondove i najavljuje zapošljavanja, pri čemu ističe da 85 posto plaća tih stručnjaka pokriva Europska komisija.
I za ministra poljoprivrede Davora Romića dosadašnji skor privlačenja EU novca bio je mizeran. “Moja su očekivanja puno veća, pogotovo što poljoprivreda na raspolaganju ima 2,3 milijarde eura, a to je ogroman novac koji bi se trebao unijeti u ruralni prostor”, istaknuo je Romić. Dodao je da poljoprivrednici ove godine neće biti zakinuti u pogledu subvencija, a što se tiče inspekcijskih kažnjavanja, kaže da se radi se na tome da se svaki prvi prekršaj kazni samo opomenom, a ne novčanom kaznom. (hr.n1info.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content