Tomislav Tolušić: Za povlačenje sredstava svi moramo biti brzi i efikasni

U programu Vinkovačke televizije gostovao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić koji je na početku emisije govorio o dokumentaciji koja je potrebna za prijavu na EU fondove.

– Dokumentacija je ključna stvar kod prijave na projekte. Ne možete prijaviti nigdje ukoliko ne posjedujete građevinsku dozvolu. Teoretski rečeno, ako najavimo natječaj za izgradnju sustava navodnjavanja za rujan, ima vremena za pripremu dokumentacije, ali nemojte čekati rujan. Natječaj neće pričekati i na taj način gubimo novce. Svi moramo biti brzi i efikasni, ne samo Ministarstvo, nego kompletan sustav. To je malo teže postići, ali ako smo partneri, dosad to nismo bili, ali bit ćemo u budućnosti, možemo puno toga napraviti.

Svjesni smo da ništa ne ide preko noći i da bi se uopće uzeo europski novac, treba imati novca, a znamo da ga u Hrvatskoj nema previše. Što poručujete prosječnim korisnicima EU fondova?

Novca nema, ali nema ga u Hrvatskoj i možemo ga povući sufinanciranjem projekta u iznosu od 85 posto, u ruralnom razvoju i do 90 posto. Ne mogu reći da su to poklonjeni novci, ali to je ogroman postotak.

DOGOVORENO JE 250 MILIJUNA EURA ZA SUBVENCIJE KAMATA ZA KORISNIKE EUROPSKIH FONDOVA, PRIJE SVEGA PODUZETNIKE, ALI I POLJOPRIVREDNIKE

Kada ste spomenuli ruralni razvoj, poljoprivrednici se često požale da kada bi nešto i povukli trebaju sredstva za dokumentaciju i ostalo. Znači situacija je teška, osobito u poljoprivredi?

– Slažem se, ali određeni rizik moraju preuzeti i poljoprivrednici i uložiti dio novca. Primjerice, morate uložiti 10.000 kuna da biste dobili milijun. Ja znam da je to nekome puno, ali nažalost ne mogu se na drugačiji način povući novci.

Dogovorene su odlične stvari za buduće korisnike EU sredstava.

– Ono što smo još uspjeli ispregovarati s Europskom komisijom, što će ići od svibnja ili lipnja ove godine, to su posebni financijski instrumenti. Riječ je o 250 milijuna eura upravo za zajmove, mikrokredite, subvencije kamata za korisnike europskih fondova, prije svega poduzetnike, ali i poljoprivrednike, kako bismo im omogućili što jeftiniji kapital ukoliko ga nemaju, ali upravo uz pomoć novca iz EU fondova. Znači, s tim novcem ćemo učiniti to da se što više novca povlači iz EU fondova i to u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj i HAMAG-om. Cijeli tekst možete pročitati u najnovijem broju Virovitičkog lista. (www.icv.hr, mb, Fotografija: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content