U sklopu radionice Mreže za održivi razvoj RH održana konferencija za novinare i skupština

U sklopu radionice Mreže za održivi razvoj Republike Hrvatske održana konferencija za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik grada Orahovice Josip Nemec i predsjednik Mreže za održivi razvoj RH Tugomir Majdak. Prvi se medijima obratio gradonačelnik riječima:
– „Cilj ove radionice koja je organizirana u Orahovici je da se pomogne Lokalnim akcijskim grupama da dođu do novih saznanja i mogućnosti povlačenja sredstava iz fondova EU. Ova organizacija je i stvorena upravo da pomogne poljoprivrednicima i malim gospodarstvenicima u apliciranju projekata. Želio bih pozdraviti i zahvaliti se gospodinu Majdaku što je izabrao upravo Orahovicu za održavanje ove radionice na koju je odaziv stvarno dobar.“ – rekao je gradonačelnik.
Predsjednik Mreže Tugomir Majdak zahvalio se gradonačelniku na dobrodošlici i rekao kako Mreža organizira trodnevnu radionicu u suradnji sa LAG-om Papuk iz Orahovice koje je jedna od najvećih radionica na razini lokalne i regionalne samouprave. U nastavku Majdak je objasnio što je Mreža za održivi razvoj RH i zbog čega je došlo do potrebe za njenim osnivanjem:
– „Mreža za održivi razvoj Hrvatske je civilna grupa koja okuplja 15-ak Lokalnih akcijskih grupa (LAG) s područja cijele hrvatske, Jedinica lokalne i regionalne samouprave, razvojnih agencija, Udruga poljoprivrednika i privatnih konzultanata, a nastala je kao potreba kako bi povezala sve dionike kako bi zajednički promicali svijest o ruralnom razvoju, ali i kako bi što uspješnije aplicirali projekte prema EU fondovima koji su na raspolaganju. Evo danas je drugi dan radionice za koju mogu reći da je vrlo uspješna, imamo 80-ak sudionika iz zemlje i inozemstva. Predavači iz Slovenije sa iskustvom iz Leader pristupa.
Na pitanje medija koja su to sredstva koja se mogu povući i koji su budući ciljevi Mreže odgovorio je Tugomir Majdak:
– „Mjera Leader je kroz svoje 4 podmjere dostupna je svim LAG-ovima i za provedbu lokalne razvojne strategije svaki od LAG-ova koji će biti odobren od strane Ministarstva poljoprivrede može ostvariti maksimalan iznos od 3 milijuna eura, a tu je i podmjera gdje se može dobiti do 100.000 eura za projekte suradnje na nacionalnoj razini“.
Na pitanje kakva je suradnja sa Hrvatskom zajednicom županija ponovno je odgovorio Majdak:
– „Hrvatska zajednica županija kao i Udruga gradova i Udruga općina republike hrvatske su naši partneri s kojima smo organizirali konferenciju u Osijeku gdje je naziv bio „EU fondovi – prilika za rast i razvoj“ te ćemo s njima i dalje surađivati kako bi nastavili održivi razvoj na lokalnoj razini“.
Na pitanje o LAG-u Papuk koji je jedan od prvih osnovanih u Virovitičko-podravskoj županiji i isplativosti njegova osnivanja odgovorio je gradonačelnik:
– „Što se tiče LAG-ova njihovu isplativost vidjeli smo u Mađarskoj te njihovo osnivanje u Hrvatskoj nije nikakvo izmišljanje nečeg novog, a što se tiče LAG-a Papuk poduzete su sve aktivnosti da se kroz njega poduče korisnici kako doći do sredstava iz fondova i organizirane su radionice za projekt managere na koje se na žalost nije odazvalo puno ljudi, recimo to tako da je LAG odradio svoj dio poslova i korisnicima na području LAG-a je dana mogućnost, ali to što je netko nije iskoristio je nešto na što ne možemo utjecati.“ – rekao je gradonačelnik Nemec.
Na gradonačelnika se nadovezao gospodin Majdak koji je rekao kako je LAG Papuk jedan od najmanjih po površini djelovanja, ali jedan od najuspješnijih po iskoristivosti sredstava u IPARD programu.
Nakon konferencije je sjednica skupštine članova Mreže na kojoj je sve nazočne pozdravio gradonačelnik te je skupština nastavila sa svojim radom prema trodnevne radionice.

(www.orahovica.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content