Učenici OŠ E.Kumičića najbolje poznaju Hrvatski sabor

Služba za građane Hrvatskoga sabora objavila je rezultate trećega kviz-natjecanja koje je provela u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pod nazivom “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?”. Najuspješniji učenik bio je Mato Vidaković iz Osnovne škole Grgura Karlovčana iz Đurđevca, ali valja istaknuti da iza njega slijedi redom čak troje učenika iz Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine. Na drugo pojedinačno mjesto plasirala se Lorena Jedvaj, treći je bio Dominik Bogati, a četvrto mjesto dijele Marko Rastija iz iste slatinske škole i Marta Mandić iz OŠ Antuna Branka Šimića iz Zagreba.

Budući da je riječ o ekipnom natjecanju, a rezultat tročlanoga školskog tima je zbroj osvojenih bodova svakog člana tima, slatinska OŠ Eugena Kumičića zauzela je prvo mjesto, druga je OŠ Antuna Branka Šimića iz Zagreba, a treća OŠ Stjepana Radića iz Božjakovine. Sve su ekipe osvojile isti broj bodova, ali Slatinčani su bili najsigurniji u svoje znanje pa su postigli ukupno najbolje vrijeme. Lorena je točno odgovorila na 29 pitanja za 18 minuta i 18 sekundi, a ostali su bili za samo nekoliko sekunda sporiji. Uspjeh slatinske škole dodatno povećava činjenica da je u online natjecanju sudjelovalo 216 učenika šestih, sedmih i osmih razreda s isto toliko zamjenika iz 72 osnovne škole.

Slatinske učenike za natjecanje je pripremila prof. mentor povijesti i geografije Đurđica Delić, koja sa svojim učenicima sudjeluje u tom natjecanju od njegova pokretanja. Pojasnila je da su članovi školskog tima na pitanja kviza odgovarali istodobno u elektroničkom obliku iz školske informatičke učionice. Za odgovore na ukupno 30 pitanja učenici su imali na raspolaganju 30 minuta.

– Cilj je natjecanja provjera znanja učenika osnovnih škola o Saboru i njegovoj ulozi u povijesti hrvatskoga naroda, o načinu njegova rada te o pravima i odgovornostima saborskih zastupnika. Pitanja su temeljena na nastavnom planu i programu povijesti šestog, sedmog i osmog razreda i odgojno-obrazovnim ishodima međupredmetnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole.

Prijenosna računala kao nagrade trima najuspješnijim školama uručit će predsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner na prigodnoj svečanosti.

Nije bilo lagano

Lorena (8.b razred), Dominik (6.c) i Marko (7.b) kažu da pitanja nisu bila lagana, a pripremali su se iz literature koju su dobili od profesorice i iz sadržaja prijašnjih natjecanja. Učili su na izvannastavnim satima i kod kuće.

– Očekivala sam da ćemo biti među prvih deset ekipa i presretna sam zbog ovog uspjeha. Takvi vrijedni rezultati učenika pokazuju pravi smisao i opravdanje ljubavi prema prosvjetnom pozivu, a zadovoljavaju i moj natjecateljski duh – kaže prof. Delić, najavljujući sudjelovanje i u natjecanju “Volim domovinu”.(www.glas-slavonije.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content