Uskoro ćete morati nabaviti nove televizore, evo kako izbjeći dodatne troškove

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je na svojim stranicama kako Hrvatsku očekuje prelazak sa standarda DVB-T na DVB-T2 nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije, piše tportal. No to se neće dogoditi prije 2019. To bi značilo da će građani morati nabaviti nove televizore ili prilagoditi prijamničku opremu novom standardu. Osim građana, za koje se procjenjuje da će morati uložiti oko 300 milijuna kuna u novu opremu, prelazak na DVB-T2 zahtijevat će nabavku nove opreme i za TV kuće, ali i Odašiljače i veze.

Zbog prelaska na standard DVB-T2 u HAKOM-u navode da se od početka 2017. predviđa jasno označavanje prijamničke opreme. Dodaju da je u tijeku izrada prijedloga Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2, a ona će definirati vremenski okvir prelaska na njega, kao i sustav kodiranja koji će se koristiti.
Navedena strategija trebala bi biti dovršena do kraja ove godine. Očekuje se da će se prelazak na sustav DVB-T2 u Hrvatskoj dogoditi istekom postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije (2019. – 2020.), no svakako ne prije 2019.

Iz HAKOM-a ističu da se sve radi kako bi se omogućio razvoj novih usluga i održala konkurentnost platforme za digitalnu zemaljsku televiziju u periodu do 2030. te da je zato potreban prelazak na DVB-T2, kao i novi i učinkovitiji sustav kodiranja, a prema svemu sudeći, očekuje se da će to bitiH.265/HEVC. Kako će strategija definirati i kakvoću slike, očekuje se da će se svi programi s nacionalnim pokrivanjem odašiljati u visokoj kakvoći slike.

Ono što je posebno bitno za građane koji u skoroj budućnosti planiraju kupiti novi televizor, napominju u HAKOM-u, jest da obrate pažnju na to podržava li on sustav DVB-T2 i sustav kodiranja H.265/HEVC kako bi izbjegli dodatne troškove u budućnosti.

(www.poslovni.hr)