Završeni radovi na tornju Župne crkve u Novoj Bukovici

U Novoj Bukovici je u utorak, 29. ožujka, povodom završetka radova na tornju Župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, blagoslovljena „jabuka“ i križ koji su se nalazili na starom tornju. „Jabuka“ je obnovljena i pozlaćena, a u nju je postavljena povelja sa informacijama o obnovi.

Župnik Župe Uznesenja BDM u Novoj Bukovici Mario Matijević objasnio je što jabuka sadržava:  „Blagoslovili smo križ koji stavljamo na vrh  našega zvonika, a u sam križ, točnije u  jabuku stavit ćemo i povelju obnove župne crkve. Naime, mi smo pri skidanju križa i kugle pronašli povelju o izgradnji crkve gdje smo našli kako je crkva građena, tko su bili limari, tesari, majstori, tko je bio župnik u to vrijeme i tako smo i mi na ovaj način željeli obilježiti  ovu obnovu. Zapisali smo podatke o obnovi same župne crkve , datum kada je počela obnova crkve,tko su donatori, tko je izvodio radove i povijesne činjenice u kojima se nalazimo, znači pontifikat Pape Franje i našeg biskupa Antuna  Škvorčevića i župnika Maria Matijevića.“

Zahvalu Ministarstvu kulture, općini Mikleuš i gradu Slatini te svim donatorima i župljanima koji su pomogli pri obnovi tornja osim župnika Matijevića  iskazao je i Željko Vencl – načelnik općine Nova Bukovica koja je također sufinancirala radove.

Radovi su započeli 31. kolovoza 2015. godine. Tesarske radove izvela je građevinska firma „Građenje Marković d.o.o.“ iz Slatine, limarske radove izveo je Slavko Kovačićek iz Varaždina, nadzor radova vršilo je Ministarstvo kulture RH po Konzervatorskom odjelu iz Požege i u suradnji s firmom „Koping d.o.o.“  u vlasništvu dipl.ing.arh. Zorana Fumića.

Ukupna vrijednost obnove tornja iznosi 675 tisuća kuna, a u Župi i Općini se nadaju da će Ministarstvo kulture RH  prepoznati i potrebu za daljnjim ulaganjem u obnovu crkve jer osim cjelokupnog krova potrebno je riješiti i problem vlage koji uništava zidove crkve.(www.icv.hr, mt, foto:Marko Telišman)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content