Foto: “Oživi me” u središtu Virovitice

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana Hitne medicinske pomoći Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije, u subotu 30. travnja je organizirao akciju pod nazivom “Oživi me”. Djelatnici Zavoda u sklopu akcije su u Virovitici na prostoru ispred Robne kuće, te u Slatini u parku 136. Brigade, svim građanima demonstrirali vrlo važan postupak reanimacije unesrećenih osoba, te ukazali na važnost brze i točne dojave o unesrećenom, medicinskoj dispečerskoj službi.

– Postupak reanimacije i dijaloga s dispečerom, vrlo je važan u spašavanju ljudskog života, nije pretjerano kompliciran i svatko ga može naučiti- rekla je djelatnica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ, voditeljica jedinica Virovitica i Pitomača Filka Galešev.

– Željeli bi također upozoriti građane, da kad telefonski razgovaraju s medicinskim dispečerom, u slučaju da dojavljuju da je nekom pozlilo, pozorno slušaju objašnjenje dispečera kako pristupiti unesrećenom, da dispečeru točno odgovaraju na postavljena pitanja, te daju precizne podatke o lokaciji unesrećenog, cjelokupnoj situaciji i tijeku postupka do dolaska vozila hitne medicinske pomoći. Naime, otkad je uvedena dispečerska služba, dakle u protekle 4 godine, puno života je spašeno, upravo zbog dijaloga između onog tko se nađe na licu mjesta i medicinskog dispečera. Osim toga, možemo istaći da naše vozilo hitne medicinske pomoći stiže na mjesto nesreće u vrlo brzom vremenu, tako da se suradnjom osobe koja pomaže, dispečerske službe te djelatnika Hitne medicine koji direktno pomažu unesrećenom, broj smrtnosti u tim situacijama smanjio, a isto tako dio građana instruirao da su prilikom takvih slučajeva, bez straha spremni prići unesrećenom i pravilnim postupanjem spasiti nekom život – rekla nam je dr. Filka Galešev.

Uz mnogobrojne zainteresirane građane koji su i sami mogli isprobati svoje sposobnosti u reanimaciji, na ovoj hvale vrijednoj akciji nazočio je i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković, te gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin. (www.icv.hr, bs, Fotografije: Matija Rođak)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content