Na današnji dan: 11. travnja

Poražena mađarska vojska kralja Béle IV.
Bela IV. (1206.-1270.) hrvatsko-ugarski kralj, vladao je 1235. – 1270. godine. Mongolska plemena ujedinio je početkom 13. stoljeća Džingis kan i započeo osvajanja. Njegov nasljednik kan Ogotaj je poslao vojsku na osvajački pohod na Europu pod zapovjedništvom Batu kana. U Ugarskoj su se pred Tatarima sklonili Kumani, a kralj ih je pristao primiti pod uvjetom da se pokrste. Mongoli su zatražili od kralja Bele da im izruči njihove odbjegle podanike, a kada je Bela to odbio, najavili su mu rat. S 150.000 vojnika provalio je Batu-kan u Ugarsku, a do bitke je došlo na rijeci Šajo kod Miskolca.
Upravo na današnji dan 1241. Mongoli su pod vodstvom Batu Kana i Subutaja skršili mađarsku vojsku kralja Béle IV. Kraljevska je vojska pretrpjela težak poraz, a kralj je pobjegao u Zagreb. Zaradi bolje obrane od provale Tatara Bela IV. je učinio ustupke stanovništvu.Nagrada je bila u tome da je kralj 1242. godine izdao Zlatnu bulu, kojom je Zagreb bio izravno podvrgnut kralju, odnosno taverniku (predstojniku kraljevske komore).

Napoleon prognan na otok Elbu
Napoleon I. Bonaparte bio je francuski vojskovođa, državnik i car. Nakon poraza u Rusiji godine 1813. Napoleon je porazio protivničke vojske kod Lützena, Budišina i Dresdena, ali je izgubio bitku kod Leipziga. Vratio se u Francusku, a budući da su se njegovi maršali odbili boriti, pobjednička ga je koalicija prisilila da abdicira. Protivnici su ga 11. travnja 1814. prognali na otok Elbu koji mu je dan na upravu.

U Jeruzalemu započelo suđenje Karlu Adolfu Eichmannu
Karl Adolf Eichmann (1906.-1962.), njemački je ratni zločinac. Od 1933. godine bio je SS-ovski dužnosnik, a od 1939. godine šef odjela IV B 4, sa zadatkom provođenja totalnog uništenja Židova u cijelo okupiranoj Europi. Jedan je od glavnih organizatora i izvršitelja ovog genocida, u kojem je oko 6 milijuna muškaraca, žena i djece strijeljano, obješeno ili masovno otrovano u plinskim komorama. Oko 400.000.Židova poslano je u plinske komore po izravnoj Eichmannovoj zapovjedi. Hvalio se da je pobio pet miljuna Židova.On je kreirao politiku „krajnjeg rješenja” tzv.židovskog pitanja. Otac je i glavni izvršitelj strahota Holokausta. Studirao je židovstvo, istodobno postajući antisemit. Upravo na današnji dan, 11. travnja 1961. započelo mu je suđenje u Jeruzalemu.

Predstavljen prvi model Apple- a 1
Apple I je bilo prvo računalo kojeg je razvio Steve Wozniak i proizvodila američka tvrtka Apple. Prvi model ovog računala predstavljen je upravno na današnji dan 1976. Koristio je TV prijamnik kao monitor, imalo osnovnu rutinu u ROM-u koju je pokretao računar pri uključenju, dok je za spremanje i učitavanje podataka korišteno okruženje prema kasetofonu. Brzina čitanja i upisivanja na kasetu bila je 1200 bit/s. Apple I je bio jednostavan računar u rangu s KIM-1. Ukupno je sastavljeno ukupno 200. Apple I.

Započelo prikazivanje Chaplinovog filma “Skitnice”
1915. godine počelo prikazivanje Chaplinova legendarnog filma “Skitnica”.

Rođen Branimir Štulić
1953. godine rođen je Branimir Johnny Štulić, hrvatski pjevač i osnivač grupe Azra

Rođen Nikola Karabatić
1984. rođen je rukometaš Nikola Karabatić

Rođena Joss Stone
1987. godine rođena je engleska soul pjevačica Joss Stone

Preminuo Jacques Prévert
1977. godine preminuo je Jacques Prévert, francuski pjesnik. Najviše je poznat po pjesmama konvencionalno-lirskog ugođaja, od kojih su mnoge uglazbljene – kao “Barbara” i “Uvelo lišće” – u interpretaciji Yves Montanda, Juliette Gréco i drugih. Njegovi književni počeci vezani su uz nadrealizam. Prévert je pjesnik neposredne osjećajnosti. U njegovu pjesništvu prevladava dvojak osjećaj – razumijevanje za individualni život i ljudsku intimu, te revolt prema onima koji onemogućavaju ljudsku sreću.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)