Na današnji dan 27. travnja

Ubijen Magellan
1521. – Portugalac Ferdinand ili izvorno Fernão de Magalhães, Ferdinand Magellan, portugalski moreplovac i istraživač. Organizirao je i vodio prvo putovanje oko svijeta 1519. godine i otkrio prolaz između Ognjene Zemlje i Patagonije 1520. godine. Filipinski domoroci pod vodstvom Lapu-Lapua ubili su portugalskog istraživača Ferdinanda Magellana u bitki kod Mactana. Prema povijesnim zapisima Magellan je na stjenovitu koraljnu plažu sa sobom poveo samo 48 naoružanih ljudi dok je domorodačka vojska s kojom se sukobio brojala više od 1.500 ratnika. Nakon ranjavnja u ruku i nogu, poznatog moreplovaca kao i manji dio njegovih vojnika koji je ostao s njim stradao je pod bjesomučnim napadima domorodačkih ratnika.

“Za Elizu”
1810. – Für Elise (njem. “Za Elizu”) je vrlo poznata klavirska dionica Ludwiga van Beethovena, pravog imena “Bagatelle No. 25 “. Niti Beethovenovi učenici niti današnji znanstvenici nemaju siguran odgovor tko je bila “Elise”.Jedna od teorija, pretpostavlja se da je Ludwig van Beethoven je skladao minijaturu “Za Elizu”, koja je bila rođendanski dar djevojci, baš na njezin rođendan jer je zaboravio kupiti poklon.
Još jedna popularna teorija tvrdi da je to bila Therese Malfatti von Rohrenbach zu Dezza, koja je bila kćerka bečkog trgovca Jacoba Malfattia von Rohrenbacha. Beethoven je zaprosio Therese 1810., ali ga je ona odbila i udala se kasnije sa austrijskog političara Wilhelma von Droßdika. Kada je dionica objavljena prvi put 1859. godine, listovi sa notama su bili poprilično izlizani. To zajedno u kombinaciji s Beethovenovim nemarnim rukopisom vjerojatno je dovelo do pogrešnog tumačenja naslova.

Uhapšen talijanski diktator Benito Musolini

1945. – Talijanski političar, državnik, fašistički vođa (Duce) i nacionalni diktator Benito Mussolini, 1945. godine uhićen je u pokušaju bijega iz Italije. U trenucima kada su se savezničke snage približavale Milanu, a njemačke povlačile iz Italije, Mussolinija su s ljubavnicom Clarom Petacci u Dongu na jezeru Como kod mjesta Giulino di Mezzegra uhvatili talijanski partizani pri pokušaju bijega u Švicarsku. Streljan je po kratkom postupku, a narednog dana Mussolinijevo tijelo, s tijelima drugih poznatih fašista, obješeno je naglavačke u Milanu.

Računalni miš
1918. – Istraživačka kompanija Xerox PARC iz kalifornijskog Palo Altoa, u svijet osobnih računala uvela je revolucionarni računalni miš, danas gotovo nezamjenjivu komponentu današnjih računalnih sustava. Uz ovu, Xerox PARC je računalnim tehnologijama pridonio razvojem sustava laserskog printanja, Etherneta, grafičkog sučelja (GUI-a) i brojnih drugih inovacija bez kojih bi bio upitan sam razvoj i širenje računala kakva danas poznajemo.
1813. – Američka vojska, pod zapovjedništvom generala Picea, zauzela Toronto.

1908. – U Londonu su otvorene četvrte ljetne olimpijske igre.

1950. – Velika Britanija priznala Izrael.

1980. – Britanski ska bend The Beat objavio je svoj singl ‘Mirror in the Bathroom’, koji je bio prvi digitalno snimljeni singl u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pjesme The Beata obrađivali su i Pearl Jam i The Who, a njegovi članovi su bili dijelom Fine Young Cannibals i Big Audio Dynamite, između ostalih

1994. – Afrički nacionalni kongres pobijedio je u prvim nerasnim izborima u povijesti Južne Afrike.

1999. – U zračnim napadima NATO-a na Jugoslaviju pogođen centar Surdulice. Poginulo 17 ljudi, ranjeno 11, oko 300 civilnih objekata srušeno ili oštećeno.

2005. – Prvi je put poletio Airbus A380, najveći putnički avion na svijetu.

2014. – Papa Franjo kanonizirao je Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Rođeni 27. travnja

1759. – Rođena Mary Wollstonecraft, engleska književnica irskog porijekla i borac za prava žena.

1791. – Rođen Samuel F.B. Morse, američki izumitelj i slikar. Američki izumitelj i slikar Samuel F. B. Morse, koji je 1835. konstruirao prvi praktično upotrebljivi telegrafski uređaj na temelju kojega je razvijen Morseov kod, rođen je u Charlestownu 1791. godine.

1820. – Rođen Herbert Spencer, britanski filozof i jedan od utemeljitelja sociologije, čija se teorija evolucije temeljila na tri osnovne istine i četiri sekundarna načela, rođen je 1820. godine u Derbyju.

1891. – Rođen Sergej Prokofjev, ruski skladatelj, koji je zbog svog svladavanja skoro svih glazbenih žanrova postao jedan od najpopularnijih i najznačajnijih skladatelja 20. stoljeća, rođen je u Sonocovki 1891. godine.

1948. – Američka pjevačica Kate Pierson, pjevačica, klavijaturistica i gitaristica, te jedna od osnivačica legendarnog sastava The B-52’s, rođena je na ovaj dan u Weehawkenu u New Jerseyu.
1964. – Američka glumica Lisa Wilcox, poznata po ulogama u filmovima Spider Man 4, Dead Country, Men Seeking Woman, A Nightmare on Elm Street 4 i 5, rođena je u Columbiji u Missouriju 1964. godine.

Umrli 27. travnja

304. – Umro Sveti Polion, katolički svetac.

1521. – Ubijen Ferdinand Magellan, portugalski moreplovac.

1882. – Umro Ralph Waldo Emerson, američki filozof, esejist i pjesnik.

1915. – Umro Aleksandar Nikolajevič Skrjabin, ruski kompozitor i pijanist.

1938. – Umro Edmund Husserl, njemački filozof.

1972. – Umro Kvame Nkrumah, prvi premijer i predsjednik Gane.

1989. – Umro jedan od najpoznatijih japanskih industrijalaca – Konosuke Matsushita – osnivač Panasonica

1998. – Umrla Anne Desclos, francuska spisateljica.

Praznici i spomendani na današnji dan

– Svjetski dan dizajna
– Dan slobode u Južnoafričkoj Republici
– Dan državnosti u Sijera Leone-u
– Dan državnosti u Togu
– Dan grada Zlatara

Izvor: www.nadanasnjidan.net, Wiki, www.brodportal.hr, Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content