Na današnji dan: 5. travnja

Otvorena prva kavana u Zagrebu
Na današnji dan otvorena je u Zagrebu prva kavana. Bilo je to doba kad se kultura pijenja kave širila europskim gradovima, a kavane su postajale i središta društvenog života. Prvu kavanu u Zagrebu otvorio je trgovac Leopold Duhn (Dun). Osim kave u njoj se mogao piti i čaj i čokolada. Te kolonijalne proizvode Hrvatska je u to doba uvozila iz Nizozemske, koja je imala raširenu svjetsku trgovačku mrežu. Kava je pozitivno djelovala na razvoj intelektualne i poduzetničke misli u Europi u to doba. Ona, naime, razbuđuje i potiče moždanu djelatnost, za razliku od prije korištenog alkohola koji ju smanjuje. Postoje teorije da je korištenje kave u 18. i 19. stoljeću uvelike doprinijelo industrijskoj revoluciji i usponu Europe.

Otvorene prve Olimpijske igre modernog doba u Ateni
Prve Olimpijske igre modernog doba otvorene su 5. travnja 1896. godine u Ateni. Sudjelovalo je 285 sportaša iz 13 država, a među natjecateljima su bili isključivo muškarci. Prvi olimpijski pobjednik postao je Amerikanac James Connolly u troskoku. Održana su natjecanja u 9 sportova. Igre su trajale do 14. travnja, a sljedeće su održane 1900. godine u Francuskoj.

Otkriven Uskršnji otok
Nizozemac Jakob Roggeveen otkrio je 1722. godine na jugu Tihog oceana Uskršnji otok. Na njemu je tada živjelo između dvije do tri tisuće ljudi. Procjenjuje se da je populacija na otoku svojedobno iznosila oko 15.000, no drastično se smanjila zbog prekomjernog iskorištavanja ograničenih prirodnih resursa. Uskršnji otok poznat po moai kipovima danas privlači brojne turiste.

Princeza Pocahontas vjenčala se za Johna Rolfea
Pocahontas, princeza indijanskog plemena Powhatana u Virginiji, vjenčala se na današnji dan 1614. godine s britanskim kolonistom i uzgajivačem duhana Johnom Rolfeom. Brak je pridonio smirivanju tenzija između kolonista i domorodaca, a Pocahontas je kasnije s Rolfeom otišla u Englesku gdje je ponovno srela svoju veliku ljubav Johna Smitha za kojeg je vjerovala da je stradao u brodolomu. O Pocahontas su napisane brojne knjige, a 1995. godine je objavljen i Disneyev animirani film.

Preminuo Kurt Cobain
1994. godine preminuo je Kurt Cobain, američki pjevač (Nirvana). Osnovao je Nirvanu 1985. godine sa prijateljem Kristom Novoselicem u njihovom rodnom gradu Aberdeenu, Washington. Sastav je postao dio takozvane Seattle rock scene, izdavši svoj prvi album Bleach za nezavisnu diskografsku kuću Sub Pop 1989. godine. Nakon potpisivanja za veliku diskografsku kuću DGC Records, bend se probio na mainstream scenu izlaskom hita “Smells Like Teen Spirit” sa svog drugog albuma Nevermind iz 1991. godine. Nirvana je postala vodeći bend Generacije X, a Cobain slavljen kao predvonik iste. Cobainu je takva pažnja bila neugodna ili frustrirajuća. On je vjerovao kako se njegova poruka i umjetnička vizija krivo tumače u javnosti, zbog toga što su glavne teme u medijima bile o njegovom privatnom životu. Izazvao je Nirvaninu publiku svojim posljednjim studijskim albumom In Utero. Zadnjih godina svoga života, Cobain se borio se sa ovisnošću o heroinu, bolestima i depresijom, njegovom slavom i slikom u javnosti, kao i s pritiskom medija na njega i njegovu ženu Courtney Love. 5. travnja 1994. godine Kurt Cobain je pronađen mrtav u svojoj kući u Seattleu.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content